С двубоя между шампиона от последните четири години Новак Джокович и австрийския дебютант Доминик Тийм днес ще бъде даден старт на последния за годината турнир в мъжкия професионален тенис - финалите на АТП в Лондон.

Битката между осемте най-добри ще даде и отговор на въпроса кой ще завърши сезона на върха в световната ранглиста.

Само допреди три месеца изглеждаше немислимо да има промяна на върха. В началото на август Джокович триумфира в Торонто и натрупа близо 6000 точки аванс пред Анди Мъри, който реши да не защитава титлата си от канадския мастърс.

Шотландецът обаче навлезе в страхотна форма в края на сезона, спечели четири поредни турнира в рамките на по-малко от месец и на 7 ноември за пръв път в своята кариера оглави световната ранглиста.

"Не се чувствах много по-различно, когато се събудих в понеделник. Но може би когато стъпя на корта, ще бъда малко по-уверен и ще се чувствам малко по-добре, когато удрям топката", каза Мъри в навечерието на първия си турнир като №1.

Мъри започва финалите на АТП с 11 185 точки и крехък аванс от 405 точки пред Джокович. В Лондон се дават по 200 точки за всяка победа в груповата фаза, още 400 точки за класиране на финала и нови 500 точки при титла. От този турнир могат да се спечелят максимум 1500 точки.

Световният номер 1 попадна в по-тежката група в Лондон. Той ще се изправи срещу шампиона от US Open Стан Вавринка, бронзовия медалист от Рио 2016 Кей Нишикори и намиращия се в страхотна форма през последните седмици Марин Чилич.

Мъри има предимство в директните сблъсъци с опонентите си в група "Джон Макенроу". Шотландецът има девет победи и седем загуби срещу Вавринка, седем победи от девет мача срещу Нишикори и 11 успеха в 14 срещи с Чилич.

Мъри обаче се представи неубедително в предишните две издания на турнира и не успя да прескочи груповата фаза. Той по традиция няма добри резултати в Лондон, като отпадна в групите при четири от седемте си участия и нито веднъж не стигна до финал.

Джокович е на обратния полюс. Той спечели титлата още при второто си участие през 2008 г., а между 2012 и 2015 г. прибави още четири трофея. Ако триумфира във финалите на АТП и тази година, сърбинът ще изравни рекорда на Роджър Федерер.

Носителят на 12 титли от Големия шлем има и колосално предимство срещу съперниците си в група "Иван Лендъл", като дори няма загуба срещу тях - 7 победи от 7 мача с Раонич, 13 от 13 срещу Монфис и 3 от 3 срещу Тийм. Французинът и австриецът правят дебюта в турнира, а канадецът участва за втори път след 2014 г. 

Програма за първия кръг от груповата фаза:

13 ноември
16.00 ч. Новак Джокович - Доминик Тийм
22.00 ч. Милош Раонич - Гаел Монфис

14 ноември
16.00 ч. Стан Вавринка - Кей Нишикори
22.00 ч. Анди Мъри - Марин Чилич

Дневник