Националният отбор по футбол на България показа признаци на живот с втората си победа в световните квалификации от началото на цикъла.

"Лъвовете" се наложиха трудно с 1:0 над Беларус на стадион "Васил Левски", а единственото попадение в срещата вкара Ивелин Попов още в десетата минута след асистенция от Спас Делев.

Отборът не блестеше с играта си, но предвид показаното, напълно заслужено се поздрави с успеха, който бе изгледан на живо от по-малко от 3 000 души.

Петър Хубчев заложи на офанзивна схема, като в предни редици започнаха Спас Делев, Ивелин Попов, Георги Миланов и Александър Тонев. Зад тях започнаха капитанът Светослав Дяков и Симеон Славчев. В центъра на защитата ще си партнираха Васил Божиков и Александър Александров, а на двата фланга бяха Страхил Попов и Петър Занев. На вратата отново бе Владислав Стоянов.

Двубоят започна с домакински натиск, който бързо доведе до гол. Още в 10-ата минута Делев центрира отдясно добре към Ивелин Попов и той с глава прати топката в мрежата. Беларус отговори с изстрел на Михаил Гордейчук, но той не намери целта. Българите продължиха да са по-активни, докато гостите отправиха два опасни удара, един от които бе отразен от Стоянов.

В 33-ата минута Миланов се измъкна добре и с далечен удар се опита да изненада вратаря на Беларус, но топката премина на сантиметри от страничния стълб. Най-чистото положение за белорусците дойде в добавеното време на първата част, когато Гордейчук изведе перфектно Иван Маевский, но той от няколко метра пропусна да се разпише.

След почивката българите се опитаха да продължат да атакуват, но им липсваше острота и завършващ удар, докато Беларус създаваше опасните положения. Ивайло Чочев се появи в игра на мястото на Миланов, който напусна терена на носилка заради удар в гърдите, но впоследствие се оказа, че травмата не е сериозна. Дебют за тима направи Радослав Кирилов, който смени Тонев.

Един от най-активните на терена за тима на гостите - Юри Кендиш, отправи много опасен удар в 68-ата минута, но Стоянов отново бе на мястото си и го отрази. До края чисти положения липсваха, а опитите на българите се изчерпаха с няколко не особено опасни изстрела на Спас Делев.

Във втората минута на добавеното време Александър Хлеб си изкара втори жълт картон и напусна терена преждевременно.

В другия мач от групата днес Холандия постигна труден успех с 3:1 като гост на Люксембург. След по четири изиграни срещи Франция продължава да е лидер с 10 точки, а "лалетата" имат седем, с колкото е и Швеция. България е на четвърта позиция с шест точки, следвана от Беларус и Люксембург със съответно по 2 и 1.

Дневник