Анди Мъри започна участието си на финалния турнир на АТП в Лондон с победа в мач от група "Джон Макенроу".

В първия си двубой като световен №1 шотландецът се наложи с 6:3, 6:2 над Марин Чилич след малко повече от два часа и половина игра.

Турнирът е от изключително значение за Мъри, който играе традиционно трудно в английската столица. При ранно отпадане и триумф на Новак Джокович, сърбинът ще си върне лидерската позиция в световната ранглиста.

Любопитното в статистиката от мача бе, че двамата съперници направиха еднакъв брой печеливши удари - по 11. Чилич обаче направи 30 непредизвикани грешки срещу 19 на британеца.

Мачът изключително интересно, след като хърватинът не успя да реализира два брейкбола още в първия гейм, а след това загуби откриващото си подаване. Чилич успя да върне пробива веднага и да намали до 1:2, но отново се пропука и Мъри спечели подоването му, а след това при свой сервис го затвърди за 4:1. До края шотландецът не изпусна инициативата и без особени затруднения затвори сета.

Втората част започна с гейм за Чилич, след което той стигна и до възможност за пробив, но не успя да се възползва от нея. Размяната на сервиси продължи до 2:2, след което Мъри отново се активизира и спечели следващите четири гейма до края, с които подпечата успеха си.

Дневник