Националната футболна база в Бояна беше открита официално днес.

На церемонията присъстваха президентът на БФС Борислав Михайлов, новият президент на УЕФА Александър Чеферин, министърът на спорта в оставка Красен Кралев и Звонимир Бобан, който е съветник на президента на ФИФА Джани Инфантино.

Базата, включваща футболни терени, многофункционална спортна зала, административна сграда и хотел, е на стойност 10 млн. евро. Почти цялата сума - 9.5 милиона, е отпусната по програми на УЕФА и ФИФА. Останалата част е от бюджета на БФС.

Жители на Бояна отново протестираха, тъй като имат реституционни претенции за земята, върху която е разположена базата. Те твърдят, че комплексът е изграден върху техни наследствени терени на обща площ 60 декара, които бяха отпуснати на БФС за 30 години с решение на Министерски съвет.

Протестиращите се бяха събрали пред входа на базата, като издигнаха транспаранти "Вашата база е построена върху нашите земи. Платете ни ги" и скандираха "Мафия" по време на церемонията.

"В България всеки протестира за нещо. Не знам за какво. Тази база остава за държавата и за бъдещите поколения. Никой няма да си я вземе и да си в занесе вкъщи", заяви отговорникът за националните отбори в БФС Емил Костадинов.

Борислав Михайлов заяви, че базата на националния отбор е сбъдната мечта за него. И посочи, че датата на откриването ѝ - 17 ноември, не е случайна. "Тя е в чест на Емо Костадинов и националния отбор", каза той, връщайки се към мача с Франция на "Парк де Пренс" през 1993 г.

Михайлов благодари на премиера в оставка Бойко Борисов за отпуснатата земя, на УЕФА и ФИФА за финансовата помощ и на семейството си, което "ме изтърпя в последните шест години от живота ми, в които се занимавах с това нещо".

"На тази база ще се готвят 12 национални отбора във всички възрасти, както и девойки, жени, футзал, аматьорски национален отбор, футбол 5, футбол 7, футбол 9. Когато имаш такава база и тези условия, вече всичко друго зависи от треньорите и футболистите", каза още Михайлов.

Чеферин каза пред БНТ, че без Боби (така нарече Борислав Михайлов) не е можело да се осъществи инвестицията. "Това е една от най-красивите бази в Европа. Само тази в Словения е по-хубава", заяви словенецът.

Президентът на УЕФА засипа с похвали Михайлов и го похвали за всичко, което прави за развитието на българския футбол в "тези трудни години".

"От 20 години не бях чувал да се кажат толкова хубави неща за мен, от САЩ '94 насам. Приятно е да го чуе човек", сподели още Михайлов по време на церемонията.

Красен Кралев допълни, че днес е "един прекрасен ден за българския спорт и за българския футбол. "Когато има качествена спортна инфраструктура, успехите не закъсняват. В историята остават ръководителите, които са построили нещо полезно за народа", каза министърът в оставка.

След речите Михайлов и Чеферин официално откриха базата с прерязване на лента, след което деца от школата "ДИТ" изиграха първия мач на новите терени.

С какво разполага базата

Базата, която беше наречена "Дом на футбола", е изградена по проект е на архитектурното бюро "Амфион".

Комплексът включва три терена, един от които с изкуствена трева, а другите два - с естествена. Разположени са върху разгъната площ 2500 кв. м. Откъм едното игрище е изградена трибуна за 340 души с малка козирка.

Базата разполага още с многофункционална спортна зала върху 1000 кв. м., като там ще могат да се провежадт тренировки и контролни мачове по футзал, тенис на корт, волейбол, баскетбол и хандбал.

Другите две съоръжения са хотелска и административна сграда. Хотелът има 40 двойни стаи и пет апартамента, разположение на два етажа, за да може да посрещне два футболни отбора едновременно.

Административната сграда разполага с конферентна зала за 70 души, зала за заседания на изпълнителния комитет и футболен музей.

dnevnik.bg