Президентът на Световната антидопингова агенция (WADA) сър Крег Рийди заяви, че няма намерение да подава оставка въпреки призивите на Междунарондия олимпийски комитет (МОК).

WADA бе силно разкритикувана от МОК заради решенията си и мерките, които взе във връзка със скандала с руските атлети в навечерието на олимпийските игри в Рио. Агенцията препоръча пълна забрана за участие на всички руски атлети, но комитетът прехвърли отговорността върху отделните спортни федерации.

Сега Рийди бе обвинен, че ръководената от него организация не е заела по-различна позиция, а атаката към него не е случайна, тъй като след няколко дни предстоят избори за нов президент на WADA.

"Много национални комитети не останаха доволи от препоръката ни. Преди игрите в Рио щеше да е по-добре да не се бе стигало до това. Опитахме се да решим проблема възможно най-бързо и по категоричен начин. Трябваше да действам и действах", коментира Рийди, който също е член на МОК.

Опонентите на Рийдъл искат на неговия пост да застане някой "неутрален".

"От 15 години работя в WADA. Не смятам да се оттеглям, само защото е станало по-трудно от преди. Със сигурност не знаех, че ми предстои това, но няма да се предам", каза още Рийди.

dnevnik.bg