Световният номер 1 Анди Мъри победи шампиона от US Open Стан Вавринка и го елиминира от финалите на АТП.

Шотландецът изигра най-впечатляващия си двубой от началото на турнира и се наложи с 6:4, 6:2. Той записа трети успех от три мача и си гарантира първото място в крайното класиране на група "Джон Макенроу".

Втората позиция остава за Кей Нишикори, който по-късно играе с Марин Чилич в последната среща от груповата фаза на турнира.

В полуфиналите Мъри ще се изправи срещу Милош Раонич, а Нишикори ще срещне Новак Джокович, който завърши първи в група "Иван Лендъл" с три победи от три мача.

Мъри се нуждаеше само от един сет срещу Вавринка, за да се класира за полуфиналите, докато швейцарецът търсеше задължителна победа в опит да стигне финалната четворка в Лондон за трета поредна година.

Двамата изиграха равностоен първи сет, в който шампионът от US Open игра добре, но шотландецът демонстрира защо е най-добрият тенисист в последната половин година.

Мъри сервираше изключително стабилно и не даде нито една точка за пробив на съперника. Той вкара 72% от първите си сервиси и загуби едва пет точки в своите подавания.

Сервис геймовете на Вавринка бяха много по-продължителни и изтощителни. Швейцарецът вложи огромни усилия да стигне до равенство 3:3, но в крайна сметка допусна пробив в четвъртото си подаване.

Мъри затвърди брейка за 5:3, след което при свой сервис сложи край на първата част след 50 минути игра.

Загубата на първия сет изнерви Вавринка, който изгуби търпение и започна да допуска грешка след грешка. Той допусна два поредни пробива и изостана с 0:3.

В следващия гейм световният номер 3 пропусна възможност да върне единия пробив и това окончателно сломи съпротивата му. Мъри спокойно задържа аванса си и приключи двубоя за 86 минути.

Световният номер 1 приключи мача с двойно по-малко уинъри - 15 срещу 29, но игра почти безгрешно през цялата среща, което отчая Вавринка.

Мъри непрекъснато намираше начин да връща мощните удари на съперника и направи едва 13 непредизвикани грешки срещу 27 на швейцареца.

Мъри постигна 22-а поредна победа във всички турнири и десета от 17 мача срещу Вавринка. Шотландецът, който никога не е достигал мача за титлата във финалите на АТП, продължава ожесточената битка с Джокович за първото място в световната ранглиста през този сезон.

Ако и двамата се класират за финала, шампионът в Лондон ще бъде номер 1 през 2016 г. Ако и двамата отпаднат в полуфиналите, Мъри ще запази лидерската позиция. Ако само един от тях продължи към мача за титлата, той ще приключи сезона на върха. 

Дневник