"Байерн" (Мюнхен) няма да е начело в класирането на Бундеслигата за първи път от 38 кръга, след като загуби с 0:1 от "Борусия" (Дортумнд) "класиката" на германския футбол.

Пиер-Емерик Обамеянг вкара победния гол още в 11-ата минута, с което отборът му се върна в битката за титлата. За гостите от Мюнхен това беше първо поражение през сезона и първа загуба на "Сигнал Идуна парк" от 2012 г.

Играчите на Карло Анчелоти ще бъдат на второ място в класирането с 24 точки, след като в петък дебютантът "Лайпциг" победи с 3:2 "Байер" (Леверкузен) и събра 27 точки.

Шампионите наложиха тотален натиск в 70 от 90-те минути, но почти не създадоха опасности за вратаря на "Борусия" Роман Бюрки. Огромна работа пред него свърши защитата, която със зъби и нокти се бореше за всяка топка в опита да запази ценното предимство.

Домакините започнаха обещаващо, а многоходова комбинация в 11-ата минута доведе до гол. В първия си мач след завръщането в Дортмунд от Мюнхен Марио Гьотце асистира за Обамеянг между краката на Матс Хумелс, а нападателят отклони по земя за 12-ото си попадение в първенството.

Постепенно "Байерн" вдигна темпото и започна да притиска съперниците си, които в дълги периоди изпадаха в глуха защита. Все пак до края на полувремето Андре Шюрле отправи още един опасен удар в тялото на Нойер. От своя страна гостите натискаха, но не можеха да затруднят вратаря.

Головата суша на Томас Мюлер от 682 минути продължи с още 90, а централният нападател Роберт Левандовски беше зорко пазен от тримата централни защитници на жълто-черните Сократис, Матиас Гинтер и Марк Бартра.

През второто полувреме историята се повтори - натискът не намаля нито за миг, но отново опасностите не бяха толкова големи.

Франк Рибери успя да промуши топката в мрежата на домакините с ефектно изпълнение с пета, но попадението беше отменено заради засада. В 61-ата минута Чаби Алонсо беше близо до изравнително попадение, но топката срещна гредата след негов удар.

Обамеянг имаше възможност да увеличи преднината на своите 20 минути преди, след като получи подарък от Алонсо и напредна сам срещу Нойер. Германският номер 1 обаче спаси удара му.

"Борусия" временно е на трето място с 21 точки, но може да бъде изпреварен в неделя от "Хофенхайм", който домакинства на последния "Хамбургер".

По-рано днес "Кьолн" спечели с 2:1 локалното дерби с "Борусия" (Мьонхенгладбах), а нападателят на "козлите" Антони Модест вкара 12-ия си гол през сезона. Той и Обамеянг делят първото място при топреализаторите.

Ларс Щиндл откри за домакина "Борусия" в 32-ата минута, но Антони Модест изравни в 59-ата с късмет. В добавеното време на мача Марсел Рисе вкара втори гол и донесе победата за "Кьолн", който е четвърти също с 21 точки.

Тръгналият нагоре "Шалке" задълбочи кризата във "Волфсбург" след победа с 1:0 като гост. Поражението остави "вълците" на 14-о място в класирането с едва девет точки. Леон Горецка вкара победния гол в 82-ата минута след удар от воле и даде глътка въздух на кралскосините, които се намират на 11-о място с 14 точки.

Точно след треньорската смяна "Инголщад" записа първа победа за сезона - 1:0 над "Дармщад". 

Дневник