Анди Мъри завърши по шампионски сезона в мъжкия тенис, след като победи Новак Джокович на финала на заключителния турнир на АТП в Лондон.

Шотландецът се наложи с 6:3, 6:4 след 1.44 часа игра и така си гарантира, че ще завърши годината като №1, докато сърбинът ще трябва да се задоволи с втората позиция в световната ранглиста.

Трофеят в Лондон е първи за британеца е ознаменува невероятната втора половина на сезона му. Мъри влезе в серия от 24 поредни успеха и спечели последните пет турнира, в които взе участие.

Днес шотландецът излезе пределно мотивиран и напълно отчая големия си съперник с невероятна игра в защита. Играта му на сервис не бе на обичайното ниво и той вкара само 59% от първите си изпълнения, но спечели 83% от тях. Джокович успя да направи само един пробив в мача при единствената си възможност за това.

Сърбинът направи повече печеливши удари - 14 на 12, но направи и почти два пъти повече непредизвикани грешки - 30 срещу 16 за британеца.

Първият сет се движеше гейм за гейм, като чак в шестия Мърия стигна до две възможности за пробив, но ги пропиля. Въпреки това той спечели следващите три гейма и така затвори частта, без да даде шанс на Джокович да се върне в нея.

Мачът продължи да се развива по перфектен за шотландеца начин и той спечели още първото подаване на сърбина, след което го направи и втори път, за да поведе с 4:1. В този момент по нищо не изглеждаше, че Джокович може да се бори за победата, тъй като нито един от компонентите в играта му не се получаваше, докато съперникът му бе напълно безгрешен.

Сърбинът обаче демонстрира характер и веднага върна единия пробив, а след това го затвърди с гейм на нула, за да намали изоставането си до 3:4. След това двамата съперници си размениха по един сервис гейм и при 5:4 шотландецът сервира за мача.

Джокович спаси два мачбола, но след това прати две топки в аут и така подари победата на Мъри.

Дневник