Българският шампион "Лудогорец" посреща швейцарския първенец "Базел" в петия си мач от груповата фаза на Шампионската лига.

Двубоят на националния стадион "Васил Левски" започва в 21.45 часа и ще противопостави заемащите последните две места в група А, в която фаворитите "Арсенал" и "Пари сен жермен" вече си осигуриха място в директните елиминации.

Залогът:

И за двата отбора залогът в тази среща е огромен, а крайният изход - решителен за амбициите им за участие в европейските турнири след Нова година. Един от тях ще продължи в директните елиминации на Лига Европа през пролетта. Другият ще приключи с европейските мачове след края на груповата фаза.

"Лудогорец" и "Базел" записаха по четири загуби от "Арсенал" и ПСЖ и имат по една точка в актива си - от равенството 1:1 помежду си на швейцарска земя в първия кръг на груповата фаза. Така днешната среща се оказва директна битка за третото място в групата.

Отборът, който победи, ще си гарантира участие в Лига Европа напролет. Нулево равенство ще даде предимство на разградчани преди последния кръг, докато голово реми по всяка вероятност ще класира швейцарците за втория по сила европейски турнир.

Новините:

"Лудогорец" няма проблеми с контузени и наказани футболисти с изключение на трайно контузения Витиня. Натанаел пък е единственият в българския състав, който е заплашен да пропусне следващия двубой, ако получи жълт картон.

"Базел" не може да разчита на двама играчи заради наказания - полузащитниците Сери Дие и Ренато Щефан. Всички останали футболисти са на разположение на старши треньора Урс Фишер.

Треньорите:

Георги Дерменджиев: "Ние ще играем тази игра, която можем. Даваме си сметка, че ни предстои изключително труден мач срещу много силен съперник. Ние обаче мислим позитивно и искаме да играем в Европа напролет. Това наистина е много важен мач, който може да донесе престиж на клуба и на отбора. При всички случаи обаче трябва да се изиграе на едно високо интелектуално ниво, за да може да се постигне успех."

Урс Фишер: "Лудогорец" ще опита да контролира играта, но това не означава, че ще се откаже от своята най-голяма сила - контраатаките. Затова трябва да сме внимателни. Нашата настройка ще бъде както във всеки един мач - излизаме за победа. Няма да правим сметки, а ще гоним единствено трите точки."

Момeнтна форма:

"Лудогорец" спечели с 1:0 у дома срещу "Берое" в последния си мач и записа девета поредна победа в Първа лига, за да запази аванс от три точки пред "Левски" на върха. В Шампионската лига разградчани отстъпиха на "Арсенал" с 2:3 в предишния кръг, но изиграха силен двубой и бяха много близо да спечелят поне точка срещу "артилеристите".

"Базел" също се намира в много по-силна форма, отколкото беше при първата среща между двата отбора. Тимът на Урс Фишер е убедителен лидер в швейцарското първенство с 15 точки аванс пред втория "Йънг бойс", а в последния си мач разби "Вадуц" с 6:0. В Шампионската лига "Базел" също беше на път да вземе точка в предишния кръг - срещу ПСЖ, но изключителен гол на Тома Мюние в добавеното време донесе победа с 2:1 на парижани.

Вероятни състави:

"Лудогорец": Владислав Стоянов, Йордан Минев, Козмин Моци, Хосе Паломино, Натанаел, Светослав Дяков, Абел Анисе, Марселиньо, Вандерсон, Джонатън Кафу, Клаудиу Кешеру;

"Базел": Томаш Вачлик, Михаел Ланг, Едер Баланта, Марек Сухи, Адама Траоре, Таулант Джака, Лука Дзуфи, Биркир Бярнасон, Мохамед Елюнуси, Матиас Делгадо, Сейду Думбия.

dnevnik.bg