Селекционерът на Катар Хорхе Фосати заплаши с оставка, ако местната футболна федерация предприеме политика срещу натурализирането на чужденци.

Арабската държава, която ще е домакин на световното първенство през 2022 година, инвестира много в привличането на специалисти и играчи от чужбина с цел създаването на силен тим за шампионата, но до момента резултатите не отговарят на очакванията.

"Чух, че се обсъжда изключването на натурализирани играчи за сметка на млади катарски футболисти. Не съм съгласен с това и когато през септември поех поста, условията не бяха такива. Ако федерацията наистина приложи такъв модел, ще уважа решението, но ще трябва да потърсят друг треньор, който иска да работи по този начин", заяви Фосати.

В момента половината от националния отбор на Катар е съставен от натурализирани чужденци, мнозинството от които от Южна Америка. В последната контрола на тима срещу Китай шестима от стартовата единайсеторка не бяха родени в страната.

Местната федерация обаче обяви, че иска да подпомага развитието на местния футбол и да се налагат местни играчи. Това в момента изглежда като по-добър вариант, тъй като до момента Катар има само една победа в петте си квалификационни мача за световното в Русия през 2018 г.

dnevnik.bg