Прокуратурата в Испания поиска две години затвор за нападателя на "Барселона" Неймар. Футболистът е един от обвиняемите по делото за финансови измами при трансфера му от "Сантош" през 2013 г., заведено след жалба от бразилската инвестиционна група DIS.

Въпросната компания притежаваше 40% от правата на Неймар, но твърди, че при преминаването му в "Барселона" е била ощетена с парите.

Върховният апелативен съд възобнови разследването на трансфера на бразилския нападател в края на септември, след като три месеца по-рано съдия Хосе де Ла Мата отхвърли обвиненията срещу 24-годишния играч.

На 7 ноември Де ла Мата даде зелена светлина за ново дело и днес прокурорът Хосе Пералс внесе съдебния иск.

Освен две години затвор прокуратурата поиска и глоба от 10 милиона евро за Неймар. Същата присъда беше поискана и за неговия баща Неймар да Силва.

Бившия президент на "Барселона" Сандро Росел е изправен пред пет години затвор, а футболният клуб - пред глоба от 8.4 милиона евро. В същото време Пералс призова да отпаднат обвиненията срещу настоящия президент на каталунците Хосеп Мария Бартомеу.

Всяка от замесените страни отрича да е нарушавала закона по някакъв начин.

Трансферът на Неймар продължава да носи неприятности на "Барселона", откакто се разбра, че обявената трансферна сума е далеч под реално платената.

Това доведе до оттеглянето на Росел от президентския пост през 2014 г., а това лято клубът се споразумя да плати 5.5 милиона евро на данъчните власти, за да избегне дело за данъчни измами. 

Дневник