"Манчестър юнайтед" разгроми гостуващия "Фейенорд" с 4:0 и направи огромна крачка към директните елиминации на Лига Европа.

"Червените дяволи" записаха трета победа от три домакинства и събраха девет точки. Те се нуждаят от точка при гостуването на вече отпадналия "Зоря" (Луганск), за да прeскочат груповата фаза.

В другия мач от група В "Бешикташ" победи украинците с 2:0 и остава начело с десет точки. Турският тим трябва да не загуби като гост на "Фейенорд" в последния кръг, за да си гарантира първото място.

Капитанът на "Юнайтед" Уейн Рууни се завърна в стартовия състав и поведе тима си към трите точки, след като реализира първото попадение и асистира на Хуан Мата за второто. Автогол на вратаря Брад Джоунс и гол на резервата Джеси Лингард оформиха категоричния успех на домакините.

Рууни откри резултата в 35-ата минута и стана най-резултатният играч на "Манчестър юнайтед" в европейските клубни турнири. Капитанът на Англия вече има 39 попадения в Европа - с едно повече от холандеца Рууд ван Нистелрой.

Рууни даде начало на головата атака с пас към центъра за Златан Ибрахимович. Шведът задържа добре пред наказателното поле, изчака включването на партньора си в атаката и го изведе зад защитата. Англичанинът овладя добре и прехвърли вратаря Джоунс.

В 70-ата минута Карик открадна топката в половината на "Фейенорд", след което Ибрахимович изведе Рууни зад защитата. Капитанът на "Юнайтед" веднага комбинира с Мата, за когото остана само да отбележи в опразнената врата,

Пет минути по-късно домакините решиха мача с трети гол. Ибрахимович догони топката на аутлинията и центрира към вратарското поле за Лингард, но топката се отби в крака на Брад Джоунс и влетя във вратата му. В добавеното време Лингард оформи крайния резултат, след като оползотвори подаване на Антонио Валенсия.

След мачовете от петия кръг на груповата фаза са ясни 13 от 24-те отбора, които ще продължат към 1/32-финалите, където ще се включат и заелите третите места в осемте групи на Шампионската лига.

В група В "Апоел" и "Олимпиакос" вече са недостижими за "Йънг бойс" и "Астана", а в последния кръг ще си оспорват първото място в директен сблъсък на кипърска земя. "Апоел" има точка повече от гръцкия тим, а в първата среща помежду им спечели с 1:0.

В група С ситуацията е сходната. "Андерлехт" и "Сент Етиен" продължават напред за сметка на "Майнц" и "Габала". Белгийците имат 11 точки и ще посрещнат французите с две точки аванс при равенство 1:1 в първата им среща.

В група D "Зенит" постигна пета победа от пет мача и отдавна си осигури първото място. АЗ (Алкмаар) с пет точки и "Дъндолк" и "Макаби" (Тел Авив) с по четири ще си оспорват втората позиция. 

"Рома" си осигури първото място в група Е след хеттрик на Един Джеко и победа с 4:1 у дома срещу "Виктория" (Пилзен). "Вълците" събраха 11 точки - с четири повече от "Астра", шест повече от "Аустрия" (Виена) и осем повече от "Виктория".

"Генк" и "Атлетик" (Билбао) събраха по девет точки в група F след победи съответно с 1:0 срещу "Рапид" (Виена) и 3:2 срещу "Сасуоло". Австрийците и италианците имат по пет точки и отпадат, а в последния кръг ще са домакините на претендентите за първото място.

В група G "Аякс" е недостижим на върха с 13 точки, а "Стандарт" (Лиеж) и "Селта" ще си оспорват втората позиция. "Шахтьор" (Донецк) записа пета победа от пет мача в група H, където "Брага" и "Гент" ще определят втория участник в директните елиминации.

С максимален актив от 15 точки продължава и "Шалке" в група I, а руският "Краснодар" си осигури второто място. Другият осигурил си място в следващата фаза отбор е "Спарта" (Прага), който има 12 точки и пет аванс пред "Саутхемптън" и "Апоел" (Беер Шева) в група К.

Дневник