Стотици деца вероятно са ставали жертви на сексуално насилие от хора в английския футбол, твърди бившият играч на "Тотнъм" и "Ливърпул" Пол Стюарт.

52-годишният мъж е един от четиримата бивши професионални футболисти, които през последната седмица обявиха, че по време на детско-юношеските си години са били обект на сексуално насилие от треньори.

Освен него това направиха 49-годишният Дейвид Уайт, 44-годишният Стив Уолтърс и 43-годишният Анди Уудуърд.

След признанията на четиримата бивши футболисти Националната организация за превенция на жестокостта към децата създаде гореща телефонна линия в четвъртък и съобщи, че само за първите два часа са получени повече от 50 сигнала.

Местните експерти по закрилата на децата очакват "много повече" бивши футболисти да последват Стюарт, Уайт, Уолтърс и Уудърд, а спортният министър в сянка Розена Алин-Хан заяви, че този скандал "сериозно накърнява репутацията на футбола във Великобритания".

Започналият професионалната си кариера в "Блекпул" Стюарт твърди, че като дете е бил малтретиран сексуално всеки ден в продължение на четири години от треньор. Той определя треньора като "чудовище", но не назовава неговото име.

"Един ден докато пътувахме в колата, той започна да ме опипва. Уплаших се до смърт и не знаех какво да правя. Това прерасна в сексуално насилие. Той ми каза, че ще убие майка ми, баща ми и двамата ми братя, ако кажа и дума. Психическите белези от това ме доведоха до други проблеми - с алкохола и наркотиците. Нивото на насилие се влошаваше и влошаваше, а аз винаги се чувствах под заплаха", разказва бившият английски национал пред "Мирър".

Останалите трима - Уайт, Уолтърс и Уудуърд, твърдят, че са жертви на осъдения за педофилия бивш треньор Бари Бенел.

Преминалият през "Манчестър сити" Уайт сподели пред "Гардиън", че е бил сексуално насилван от Бенел в края на 70-те и началото на 80-те, докато играел за младежкия отбор "Уайтхил" в Манчестър.

Уудуърд и Уолтърс са били обект на сексуално посегателство от бившия треньор, докато са били в младежките формации на "Крю Алекзандра". Уудуърд твърди, че е бил малтретиран между 11-ата и 15-ата си година и дори се е стигнало до изнасилване.

"Това беше неговият начин да открие кои са най-слабите, най-меките в отбора. Първоначално започна с опипване, но след това стана още по-лошо и той ме изнасили. Не искам да казвам колко пъти се е случвало това през тези четири години", разказа той.

"Просто опитвах да се преструвам, че никога не се е случвало", казва Уолтърс, който през 1988 г. става най-младият дебютант в историята на мъжкия отбор "Крю Алекзандра". "През всички тези години съм криел тази тайна в себе си. Това беше непосилна тежест за мен. Трябваше да го споделя и просто се надявам, че това ще помогне на много други да го направят."

Футболната асоциация ще се свърже с четиримата, за да обсъдят обвиненията им. В същото време спортният министър Трейси Крауч заяви, че те са показали "невероятна смелост, излизайки да говорят публично за това."

Очаква се днес още двама бивши футболисти да обвинят Банел в сексуално насилие. Това са Джейсън Дънфорд и Крис Ънсуърт, които ще говорят пред "Би Би Си".

"Гардиън" твърди, че в полицията е постъпил сигнал за сексуално посегателство и срещу друг треньор - Джордж Ормонд. Той е работил в академията на "Нюкасъл", а през 2002 г. получава шест години затвор за малтретиране на млади футболисти.

"Вероятно има още много други, които са изживели този ужас, но никога не са смеели да го споделят. След разкритията през тази седмица хората трябва да могат да говорят за това и да получат помощта, от която се нуждаят. Знаем, че това често е много по-трудно за мъже и момчета", заяви Питър Уонлес, президент на Националната организация за превенция на жестокостта към децата

Алин-Хан приветства заявената ангажираност на Футболната асоциация по случая, но призова и правителството да се намеси по-активно. 

dnevnik.bg