Нико Розберг е новият световен шампион във Формула 1, след като успя да финишира втори след своя съотборник в "Мерцедес" Люис Хамилтън на пистата "Яс Марина".

Британецът спечели четвъртата си поредна победа след триумф във финалното състезание за Гран при на Абу Даби, но това не бе достатъчно да стопи преднината на завършилия втори германец, който става шампион за пръв път в кариерата си.

Себастиан Фетел с "Ферари" зае последното място на почетната стълбичка след здрава битка с пилота на "Ред бул" Макс Верстапен. Холандският тийнейджър направи поредното си страхотно състезание и завърши четвърти, след като в началото за кратко се бе озовал на последната позиция.

Челната десятка бе допълнена от Даниел Рикардо ("Ред бул"), Кими Райконен ("Ферари"), Нико Хюлкенберг ("Форс Индия"), Серхио Перес ("Форс Индия), Фелипа Маса с "Уилямс), за когото това бе последно състезание в кариерата, и Фернандо Алонсо ("Макларън").

Двамата съперници от "Мерцедес" стартираха уверено от първата редица, а зад тях Райконен изпревари Рикардо. Макс Верстапен пък се завъртя след контакт с Нико Хюлкенберг и се озова на последното място. След първото си влизане в бокса Хамилтън се върна на пистата с гуми софт и на седмата позиция. Верстапен пък вече си бе проправил път до осмото място.

Пилотът на "Макларън" Дженсън Бътън не успя да финишира в последното състезание в кариерата си заради проблеми с болида, но бе изпратен на крака от публиката на "Яс Марина".

След 25-ата обиколка се случиха много размествания в челото, Фетел поведе преди второто си влизане в бокса, но през цялото време Розберг оставаше неизменно зад Хамилтън, без да рискува да го атакува. Верстапен пък стигна до четвъртата позиция и за пореден път демонстрира страхотно каране въпреки проблемите си в началото.

dnevnik.bg