"Палмейрас" спечели рекордната девета титла на Бразилия, но успехът беше особено ценен за един футболист - 42-годишният Зе Робето.

Клубът от Сао Пауло си осигури първото място в крайното класиране кръг преди края с победа с 1:0 над "Шапекоенсе" с гола на Фабиано в 25-ата минута. Той вече има седем точки преднина пред втория "Фламенго".

"Влизаме в историята. Това е началото на нова ера", заяви полузащитникът Зе Роберто, който изкара най-добрите си години в Германия с "Байер" (Леверкузен), "Байерн" (Мюнхен) и "Хамбургер".

След германския си престой той отиде да се пенсионира в Катар, но се завърна в родината си, за да помогне на "Палмейрас". Зе Роберто няма намерение да спира, след като стана най-възрастният шампион в историята на Бразилия.

"В момента не е времето да се оттеглям", заяви той, след като вдигна купата пред препълнения "Алианц парк". За него това беше 17-и трофей в Бразилия, а през този сезон изигра 27 мача и вкара един гол.

"Палмейрас" е един от най-големите клубове в Бразилия, а с триумфа от неделя вече има с една титла повече от "Сантош". Тяхното величие обаче страда в последните години заради проблеми в ръководството и двете изпадания от елита от 2002 г.

Тимът се върна, след като изкара сезона през 2014 г. във втора дивизия. Под ръководството на треньора Кука "Палмейрас" беше видимо над конкуренцията в тазгодишната Серия А. Той има най-добрата защита и второто най-добро нападение.

Последната титла на "Палмейрас" беше през 1994 г., когато техният най-добър реализатор Габриел Жезус все още не е бил роден. След последния кръг той ще напусне клуба, за да се присъедини към "Манчестър сити", с който подписа петгодишен договор през август.

"Не искам да влизам в съблекалнята, защото това ще е последното ми стъпване там. Надявам се никога да не ме забравят, защото аз никога няма да ви забравя", заяви 19-годишният нападател, който вкара 12 гола.

Дневник