Българската федерация по борба преговаря с Министерството на младежта и спорта за създаване на програма за финансиране на състезатели между 18 и 21 години.

Целта е след навършване на пълнолетие младите борци да продължат да се занимават със спорт, вместо да започват работа като охранители.

"Подготвяме талантливи юноши. В спортните училища и школите те са обезпечени, но след това ги изпускаме. Това е като да сме изорали нивата, да сме я засели с добри семена и когато дойде времето за жътва, да оставим реколтата на гаргите", заяви генералният секретар на БФБ Рахмат Сукре.

По думите му това е големият проблем на българската борба. "Щом навършат пълнолетие, състезателите остават на улицата, налага им се да работят най-вече като бодигардове и в повечето случаи се отказват от спорта", каза още Сукре.

Ако бъде одобрена програмата, финансирането ще става на базата на постигнатите резултати от състезателите, обясниха от федерацията.

"Дано да успеем да осъществим програмата. Ако това се случи, можем да се надяваме на успехи на олимпиадата в Токио. Ако обаче държавата не ни осигури средства, тези борци ще отидат да работят като охрана в дискотеката. Това е истината", допълни вицепрезидентът на БФБ Николай Гергов.

Според бившия световен шампион при класиците "въпросът не е да се дават просто някакви пари на федерацията", а да се "отпускат целенасочено за конкретни неща".

Идеята е финансиране да има за "момчета и момичета, които вече са доказали при подрастващите, че имат голям потенциал и бъдеще". "Такива, които вече печелят медали от европейски и световни първенства", уточни Сукре.

От федерацията посочиха още, че сега ще има тотално подмладяване на националните отбори и заради това не се очакват сериозни успехи на игрите в Токио през 2020 г.

"Съставите ни ще бъдат изцяло подмладени, а предвид това, че олимпийският цикъл вече започна, ние сме изостанали малко в тази посока. Реално е да гледаме към олимпиадата през 2024 г. За тази в Токио не трябва да се заблуждаваме", каза още Сукре.

Според отговорника за свободния стил Огнян Макавеев причината за отстъплението на българската борба в последните години са липсата на конкуренция и изостаналата работа на треньорите.

"В последните години намаляват натоварванията и конкуренцията, а нашите треньори изостават и в методиката. Преди години във всяка категория имаше четирима-петима сравнително равностойни борци, а вторите в категориите можеха да постигнат същите успехи на големи състезания", каза Макавеев.

Dnevnik.bg