Състезателката от националния ансамбъл по художествена гимнастика Любомира Казанова изненадващо обяви край на кариерата си. 20-годишната гимнастичка се оттегля от спорта, защото има усложнения на контузия в глезена, а освен това не успява да се впише в новия състав.

Казанова беше единствената от ансамбъла, спечелил бронзови медали от олимпийските игри, която реши да продължи да се състезава след Рио 2016. Тя влезе в титулярния състав на пожар след инцидента с Цветелина Стоянова.

"През юли, както знаете, получих контузия на десния глезен на лагер във Варна, но тогава въпреки силната болка не обърнах внимание, защото имахме по-важна задача. През целия период до края на олимпийските игри бях с непрекъснати и силни болки, въпреки че бяха взети всички мерки за обезболяване от медицинския екип на отбора", обясни Казанова в писмо до председателя на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.

"Едва един месец след лечение и почивка, връщайки се в залата и започвайки усилени тренировки, болката се върна. След консултация с доктора той ми предложи да направим снимка. От нея стана ясно, че моят крак е бил счупен, тръгнал е да зараства, но се е сраснал накриво. Отново се консултирах с лекаря, който ми обясни, че дори и да се направи операция, няма да мога да съм пълноценна в тренировките", допълни бронзовата медалистка от Рио 2016.

Казанова заяви, че другата основна причина за нейното решението е трудното приспособяване към новия състав на ансамбъла. "Въпреки моите усилия аз не успявам все още да се адаптирам към този отбор. Той е коренно различен от предния във всеки един аспект - методика, стил. Въпреки големите ми усилия не успявам да се впиша и да се почувствам част от тях, както бих искала и както бяхме с другите момичета", каза още тя.

"Вярвам, че те ще постигнат много. Пожелавам огромен късмет и успех, ще им стискам палци и ще преживявам с тях всяко състезание. След проведен дълъг и труден за мен разговор с родителите ми, с Ина Ананиева и с вас в качеството ви на председател на БФХГ взехме най-доброто решение за мен - да прекратя спортната си кариера въпреки дълбоката болка, която изпитвам в себе си."

"Определено има какво да взема още от спорта, макар че постигнах най-голямото отличие и мечта за всеки спортист, а именно олимпийски медал. Много мислих, но по-добре да прекратя сега в началото, отколкото да се наложи това да се случи по средата на годината и заради мен да се променят отново съчетанията, което, знаете, е много рисково и сложно", завърши Казанова.

dnevnik.bg