Международният олимпийски комитет (МОК) призова организаторите на олимпийските игри в Токио през 2020 година да намалят още повече бюджета за събитието.

Губернаторката на Токио Юрико Коике нареди да бъдат преразгледани харчовете по организацията, които се очакваше да достигнат до 26 милиарда долара - с четири пъти повече от предварително предвидената сума.

Планът на японците вече е инвестицията да бъде съкратена до 20 милиарда долара, но МОК смята, че и това е прекалено много.

Това бе коментирано на среща, в която участваха представители на комитета, организаторите и японското правителство.

"МОК не е съгласен да се харчи подобна сума (20 млрд. долара). Вярваме, че игрите могат да бъдат организирани и проведени успешно, и без да се правят такива инвестиции", заяви вицепрезидентът на МОК Питър Коутс.

На срещата в Токио бяха обсъждани вариантите плувните състезания да се проведат във вече съществуващи, а гребните дисциплини и кану-каяка да се преместят на 400 км. северно от града. Второто обаче едва ли ще се случи, тъй като "освежаването" на инфраструктурата и реконструкцията на гребния канал, ще излезе по-скъпо, отколкото да бъде построен нов.

Цената на плувния комплекс пък ще бъде смъкната за сметка на капацитета му. За да се избегне строежа на волейболна зала, Коике предложи мачовете да се играят в съседния град Йокохама.

Президентът на МОК Томас Бах преди няколко седмици заяви, че всакакви съкращения на бюджета не трябва да ощетяват спортистите и да ги лишават от удобства.

Дневник