Бразилските футболни клубове се обединиха в подкрепа на "Шапекоенсе".

В нощта между неделя и понеделник самолетът, превозващ тима от Шапеко за най-големия мач в неговата история - финалa на Копа Судамерикана, се разби в Колумбия. По последни данни загинали са 71 от 77-те души на борда.

Клубовете от елитната бразилска лига излязоха с обща декларацията, в която предложиха да заемат безплатно футболисти на "Шапекоенсе" за следващия сезон.

Освен това те са внесли искане до Футболната конфедерация на Бразилия отборът от Шапеко да не изпада от Серия А през следващите три сезона. Предложението е, ако тимът финишира сред последните четири, вместо него във Серия Б да се озове класиралият се на 16-о място.

"Това е най-малкият жест на солидарност, който можем да направим в момента. Той обаче е плод на искрената цел да помогнем за възстановяването на тази институция", се казва в декларацията, подписана от всички водещи отбори, сред които "Сао Пауло", "Сантош", "Коритиба", "Коринтианс", "Палмейрас" и др.

"Искаме да изразим нашите най-искрени съболезнования и солидарност към футболен клуб "Шапекоенсе" и неговите фенове. Наясно сме, че този ужасен инцидент нанесе непоправими щети, но сега е време за обединение, подкрепа и помощ на "Шапекоенсе", допълват клубовете от Серия А.

dnevnik.bg