"Челси" е платил тайно на бивш свой юноша, за да не бъде разгласен случай на предполагаем случай на педофилия от 70-те години на миналия век, твърди британският вестник "Телеграф".

Според информацията преди три години въпросният играч е заплашил да отправи публични обвинения в сексуално посегателство срещу вече покойния бивш служител на клуба Еди Хийт. Хийт е бил главен скаут на лонднончани между 1968 и 1979 г. и сините го определят като "откривателя на редица млади таланти като Рей Уилкинс, Стив Уикс, Томи Лангли и Гари Лок".

Клубът първоначално отхвърлил обвиненията, но след това решил да плати. Твърди се, че плащането е извършено през последните три години. Условието на споразумението било бившият футболист, семейството му и техните адвокати да не говорят за случая с Хийт.

Малко след като беше публикуван материалът на "Телеграф", "Челси" обяви на официалния си сайт, че е била наета външна правна фирма "да разследва лице, които е работило в клуба през 70-те години и в момента е покойник".

"В същото време клубът се свърза с Футболната асоциация (ФА), за да гарантира, че ще окаже пълно съдействие на тяхното по-мащабно разследване. Това включва предоставяне на съответната информация от вътрешното ни разследване. Докато тече разследването, няма да прави повече коментари по въпроса", допълват от "Челси".

В същото време президентът на ФА Грег Кларк заяви, че намира за "абсолютно неприемливо от морална гледна точка хора да подминават обвинения в престъпления срещу деца, за да предпазят собствената си репутация."

"Ако даден клуб е действал неправомерно, трябва да бъде подведен под отговорност", каза още той.

"Това е най-голямата криза в английския футбол, която си спомням", допълни Кларк във връзка с разрастващия се скандал със сексуално насилие над деца в академиите на английски клубове.

Скандалът се разрази преди две седмици, когато няколко бивши футболист обявиха, че в детско-юношеските си години са били жертви на сексуален тормоз от треньори.

Първо 43-годишният Анди Уудуърд говори публично и заяви, че е бил изнасилван от бившия треньор от академията на "Крю Алекзандра" Бари Бенел. След това обвинения към осъждания за педофилия Бенел отправиха 49-годишният Дейвид Уайт и 44-годишният Стив Уолтърс.

Без да споменава име на треньор, 52-годишният бивш футболист на "Тотнъм" и "Ливърпул" Пол Стюарт също обяви, че е бил малтретиран сексуално като млад играч. Впоследствие и бившият играч на "Нюкасъл" Дерек Бел отправи подобни обвинения срещу работилия в школата на "свраките" Джордж Ормонд.

В момента осем полицейски служби, сред които и лондонската полиция, разследват сигнали за сексуално насилие над деца във футболни школи. Футболната асоциация също е започнала собствено разследване, а същото са направили и още два клуба освен "Челси" - "Крю Алекзандра" и "Манчестър сити". 

dnevnik.bg