Самолетът, с който е пътувал отборът на "Шапекоенсе", е бил без гориво при падането си, потвърди секретарят по сигурността на към Аеросивил (въздухоплавателните власти) в Колумбия Фреди Бония.

Думите му накланят допълнително везните към основната теория, че катастрофата е причинена заради липсата на гориво.

"Можем да потвърдим категорично, че самолетът не е имал гориво в момента на удара. Заради това започваме процес на разследване, за да можем да открием причината", каза Бония, цитиран от медиите в страната.

Полетът на бразилския футболен отбор към Меделин завърши трагично. Самолетът се разби на път към първия мач с "Атлетико насионал" от финала за Копа Судамерикана. Шестима души оцеляха, а 71 загинаха, като сред тях е и шампионът с ЦСКА Филипе Машадо.

"Международните норми гласят, че за да извърши полет между две летища, самолет трябва да има минимум гориво за времето на полета плюс още 30 минути, както и още пет минути допълнително", обясни Бония.

Според специалистите характеристиките на самолета на компанията "Ламия" (LaMia) позволяват полет от около 3000 км. Толкова е приблизителното разстояние между началната и крайната точка, което поставя въпроса дали е трябвало да има допълнително кацане за презареждане.

Той даде да се разбере, че изтеклите записи от разговора между пилота Мигел Кирога и контролната кула не са автентични.

dnevnik.bg