Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че в страната ще бъде създадена най-модерната антидопингова система.

Той очаква новата програма за борба с употребата на забранени вещества да започне да работи в началото на 2017 г.

"Сигурен съм, че така нареченият допинг скандал ще ни позволи да създадем най-напредналата система за борба с това зло. Предполагам, че националната програма за противодействие на допинга ще бъде готова най-рано в началото на следващата година", каза Путин в четвъртък по време на годишната си реч пред двете камари на руския парламент.

Междувременно вчера беше обявено, че забраната за международно участие на руските лекоатлети ще остане в сила и през 2017 г. Тя със сигурност няма да бъде вдигната до февруари, а има вероятност състезателите на "сборная" да пропуснат и световното първенство в Лондон през август.

Независимата работна група, която беше назначена да следи прогреса на Русия в борбата с допинга, докладва пред Съвета на Международната федерация по лека атлетика (IAAF), че има напредък в определени области, но тепърва много проблеми трябва да се решават през следващата година.

В годишната си реч Путин каза, че "активирането" на допинг скандала в Русия има връзка с опитите за външен политически натиск срещу страната през последните години.

"Всичко беше вкарано в действие. От митовете за руската агресия и пропаганда през намесата в изборите на други хора до тормоза срещу нашите спортисти, включително срещу всичките ни параолимпийци", заяви още руският държавен глава.

dnevnik.bg