Участниците в Купата на Германия ще могат да използват допълнителна смяна, ако се стигне до продължения. Днес Германският футболен съюз (DFB) потвърди, че е получил зелена светлина от Борда на международната футболна асоциация (IFAB).

Новото правило влиза в сила незабавно, а тестовият период ще продължи до края на този и през целия следващ сезон.

Първи от допълнителна смяна ще могат да се възползват отборите в женската Купа на Германия, където от днес до неделя ще се изиграят осминафиналите. Осминафиналите при мъжете ще са през февруари

"Доволни сме, че клубовете видяха спортното предимство на новото правило и се съгласиха да го въведем в хода на турнира. Тестовият период ще ни даде възможност да видим какви са предимствата, но също така и недостатъците на допълнителната смяна", заяви вицепрезидентът на DFB Петер Фримут.

Четвъртата смяна в продължението беше изпробвана за пръв път в тазгодишната Копа Америка. Правилото беше тествано и във футболния турнир на олимпиадата в Рио де Жанейро, както и на световното първенство за жени до 20 години. Допълнителна смяна ще има и на световното клубно първенство в Япония в края на годината.

По-рано през сезона и Купата на Англия одобри тестов период за четвърта смяна. Новото правило ще бъде прилагано в последните три кръга на най-стария футболен турнир - четвъртфинали, полуфинали и финал, тъй като при равенство в първите пет кръга има преиграване. 

Дневник