Нико Розберг шокира феновете на Формула 1 с обявлението, че слага край на кариерата си в шампионата само дни, след като спечели световната титла.

"От момента, в който съдбата на титлата беше в моите ръце, започна голямо напрежение и започнах да мисля за приключването на моята състезателна кариера, ако стана световен шампион", написа той в станивище във "Фейсбук".

"В неделя сутринта в Абу Даби знаех, че това може да е последното ми състезание и усещането се проясни още преди старта. Исках да се насладя на всяка част от този опит със съзнанието, че ми е за последен път", каза 31-годишният германец.

"Взех решението в понеделник сутринта", добави той.

В изявлението му във "Фейсбук" Розберг казва още:

"След 25 години в автомобилните спортове мечтата ми, "единственото ми нещо" беше да стана световен шампион във Формула 1. Това беше моята цел през тежката работа, болката, жертвите. И сега го направих. Аз изкачих моята планина, на върха съм, чувствам се добре. Най-силната ми емоция сега е да изкажа дълбока благодарност на всички, които ме подкрепяха, за да може тази мечта да се случи".

"Този сезон, честно казано, беше адски трудно. Натисках като луд във всяка област след разочарованията в последните две години. Те заредиха моята мотивация до нива, каквито никога не съм изживявал преди. И, разбира се, това се отрази на любимите ми хора. Цялото ми семейство трябваше да направи жертва, като постави всичко в името на нашата цел".

"Не мога да намеря достатъчно думи да благодаря на съпругата ми Вивиан, тя беше невероятна. Тя разбра, че тази година е голямата, нашата възможност да го направим, и създаде пространство около мен, за да мога да се възстановявам напълно между състезанията, отглеждаше нашата дъщеря всяка нощ, поемаше нещата, когато ставаше трудно и постави шампиона на първо място".

"Когато спечелих състезанието на "Сузука", от момента, в който съдбата на титлата беше в моите ръце, започна голямото напрежение и започнах да мисля за приключването на моята състезателна кариера, ако стана световен шампион".

Дневник