Арбитражният спортен съд в Лозана е оставил в сила шестгодишната забрана да се занимава с футбол за бившия президент на ФИФА Сеп Блатер в резултат на обвиненията в корупция, обяви говорителят на швейцареца.

80-годишният Блатер, който управляваше световния футбол 17 години, е със забрана да участва в каквито и да е футболни дейности от декември миналата година.

Блатер беше обвинен, че е направил през 2011 г. "нелоялно плащане" от 2 милиона швейцарски франка на бившия президент на УЕФА Мишел Платини за извършени в миналото консултантски услуги. Парите са били преведени в момент, в който Блатер търсеше подкрепа за нов мандат начело на ФИФА.

Арбитражният съд установи, че не е имало договор, който да оправдава плащането. Двамата твърдят, че за работата на французина между 1998 и 2002 г. са имали джентълменско споразумение.

"Трябва да приема решението. Преживял съм много а моите 41 години във ФИФА. Най-вече научих, че можеш да спечелиш в спорта, но можеш и да загубиш", каза той на излизане от сградата на съда.

В решението си съдът казва, че Блатер е искал да бъде отменено наказанието, но не и да бъде намалено.

"При всички случаи панелът от съдии прецени, че наказанието не е непропорционално", се казва в решението.

Блатер и Платини бяха изхвърлени от футбола за по осем години миналия декември, но наказанията им след обжалване пред апелативната комисия на ФИФА бяха намалени на шест години.

През май съдът в Лозана намали санкцията на Платини на четири години.

Dnevnik.bg