С победата срещу нигериеца Самюел Питър, Кубрат Пулев се изкачи на второ място в ранглистата на IBF и се превърна в официален претендент за титлата на Антъни Джошуа.

В същото време той напредна до №3 в класацията на Световния боксов съвет (WBC), където шампион е американецът Дионтей Уайлдър.

Германският промотър на Пулев "Зауерланд" обяви, че очаква през лятото на следващата година той да се боксира за световна титла. По думите на собственика Кале Зауерланд - срещу победителя от планиращия се за март или април двубой между Джошуа и Владимир Кличко.

Въпреки че на хартия българският боксьор е съвсем близо до втори мач за световна титла, това може би няма да е толкова лесно, пише авторитетният сайт Boxingnews24.

Джошуа има мач на 10 декември срещу Ерик Молина, където се очаква да няма никакви проблеми. След това ще се работи за мач с Кличко, в който освен поясът на IBF, ще бъде заложен и този на Световната боксова асоциация (WBA).

Според boxingnews24 Джошуа ще иска да направи обединителен мач срещу Уайлдър в края на следващата година. Американецът вече неколкократно изрази готовност за подобен сблъсък.

"Целта ни е да направим обединителен мач през 2017 г., така че всеки трябва да постави поясите си на масата. Ако иска да бъде шампион, трябва да се изправи срещу мен. Независимо какво казват, аз съм човекът в тази дивизия, особено в Америка", заяви Уайлдър, който има 37 победи в 37 мача и 36 нокаута.

Кубрат Пулев е №11 в ранглистата на WBA, а плановете за обединителен мач между Уайлдър и Джошуа/Кличко може да отложат обявения от "Зауерланд" втори сблъсък на българина за световна титла.

В другата федерация - Световната боксова организация (WBO), българският боксьор е №10. Тази титла, както и поясът на WBA бяха овакантени от далия положителна проба за кокаин Тайсън Фюри.

В събота непобедените Джоузеф Паркър от Нова Зеландия и Анди Руис от Мексико ще се боксират за титлата на WBO.

"За Пулев би било по-добре да се изправи срещу едно от тези момчета за пояса на WBO. Българинът има много по-голям шанс да победи някой от тях, отколкото да се бори за титлите на Джошуа или Уайлдър", коментира Ерик Болдуин от boxingnews24.

Dnevnik.bg