Футболна конфедерация на Южна Америка (КОНМЕБОЛ) връчи почетно Копа Судамерикана на "Шапекоенсе".

Бразилският отбор, който стана жертва на самолетна катастрофа, беше обявен за 14-ия шампион във втория по сила турнир на континента.

Чартърът, който превозваше тима от Шапеко към най-големия мач в неговата история - финала за Копа Судамерикана срещу "Атлетико насионал", се разби в колумбийските планини на 29 ноември. Загинаха 71 от 77-те души на борда, сред които футболисти, треньорски щаб, журналисти и екипаж.

Веднага след трагедията ръководството на "Атлетико насионал" поиска трофея да бъде присъден почетно на "Шапекоенсе", а КОНМЕБОЛ се съгласи.

Като носител на Копа Судамерикана "Шапекоенсе" придобива право да участва в следващото издание на най-силния южноамерикански турнир - Копа Либертадорес.

Освен това тимът от Шапеко ще се бори за трофея Рекопа Судамерикана (бел. авт. - Суперкупата на Южна Америка). Съперник отново ще е "Атлетико насионал", който по-рано тази година спечели Копа Либертадорес. Двубоите ще са през лятото на 2017 г.

Освен всичко спортни "Шапекоенсе" получава и всички финансови награди, които се полагат на шампиона в турнира. С шампионската премия, участието в Суперкупата на Южна Америка и минимум трите срещи в груповата фаза на Копа Либертадорес тимът от Шапеко ще заработи 4.8 млн. долара.

"Атлетико насионал" пък получава награда за феърплей, която се връчва еднократно.

dnevnik.bg