Шансовете за швейцарска кандидатура за зимните олимпийски игри през 2026 г. се увеличиха, след като федералното правителство обяви, че ще подкрепи финансово такъв проект.

Досега се смяташе, че правителството първо ще обсъди евентуалните кандидатури и тогава ще прецени дали да даде своята подкрепа. До 15 декември е крайният срок за предоставяне на планове, а през март ще бъде определена една кандидатура.

За момента е сигурно, че се подготвят четири проекта - "Швейцарците направиха зимните игри", който обхваща различни региони от западна Швейцария, "Олимпийските зимни игри 2026 - Граубюнден и партньори", "Швейцария 2026" и "2026 - игрите на нашето бъдеще".

"Отбелязваме, че зимните олимпийски игри могат да са страхотна възможност за спорта, бизнеса и обществото в Швейцария. В същото време е ясно, че спортно събитие от такъв размер няма да е възможно без значителната финансова подкрепа на властите", се казва в становище на федералното правителство.

Все още не е ясно под каква форма ще бъде подкрепена избраната платформа.

Въпреки че е дом на МОК и редица международни спортни федерации, Швейцария е била само два пъти домакин на олимпиада - Санкт Мориц през 1928 и 1948 г.

Кандидатурата на Санкт Мориц и Давос за олимпийските игри през 2022 г. отпадна през 2013 г. в резултат на местен референдум. По-рано Сион се провали два пъти - за игрите през 2002 и 2006 г. Кандидатурата на Лозана за игрите през 1994 г. също не мина на местен референдум.

Международният олимпийски комитет ще избере домакина през 2019 г. Корейският Пьончан и Пекин ще приемат следващите две издания на зимните олимпиади през 2018 и 2022 г.

dnevnik.bg