"Борусия" (Дортмунд) записа историческо постижение в Шампионската лига. Германците станаха най-резултатният отбор в груповата фаза на надпреварата.

Воденият от Томас Тухел състав вкара 21 гола.

Голът на Марко Ройс срещу "Реал" (Мадрид) в 88-ата минута се оказа решаващ. Освен че донесе равенството 2:2, с което жълто-черните заслужиха първото място в групата, попадението спомогна и за рекорда.

Досега по 20 гола в шестте мача от груповата фаза бяха вкарвали "Манчестър юнайтед" (1998-99), "Реал" (2013-14) и "Барселона" (2011-12, 2016-17). Каталунците изравниха вече падналия рекорд този сезон.

Ключът към постижението се крие в зрелищните победи на "Борусия" с 6:0 и 8:4 срещу "Легия" (Варшава). Мачът в Дортмунд се оказа рекорден за Шампионската лига с 12-те гола.

Ройс и Пиер-Емерик Обамеянг са голмайсторите в състава с по четири гола, докато Шинджи Кагава има два. Още 11 футболисти са вкарали по веднъж.

Германците постигнаха голямата си цел да са първи в групата, което увеличава възможностите за по-лек жребий в жребия за осминафиналите. Заради регламента "Борусия" няма как да играе с два от най-нежеланите съперници сред вторите отбори - "Байерн" и "Реал".

dnevnik.bg