Годината предложи много емоции в спорта. Почитателите станаха свидетели на впечатляващи постижения, рекорди, изненади, скандали и тъжни новини, свързани със смъртта на величия като Мохамед Али и Йохан Кройф. Очаквано, погледите бяха насочени основно към олимпийските игри в Рио де Жанейро, както и към другите вълнуващи шампионати - европейското по футбол, Висшата лига и НБА. Представяме ви десет от най-паметните събития в спорта, подредени хронологично.

Триумфът на хитрите "лисици"

Неочаквано, изненадващо, немислимо. "Лестър" стана шампион по футбол на Англия. Във Висшата лига, където конкуренцията между големите и богати клубове за място в челната четворка става все по-жестока, сякаш от нищото се появи отбор, който смая света.

"Лисиците" тръгнаха силно, но всички очакваха някъде по пътя да се препънат - както обичайно става с изненадващите есенни водачи в първенствата. Дори мениджърът Клаудио Раниери не спираше да повтаря, че целта е отборът му да се спаси от изпадане...

Походът продължи и се стигна до приказната развръзка. Джейми Варди, Рияд Марез и останалите в състава на Раниери заслужиха уважението с това, че устояха на емоциите и удържаха по пътя към историческата първа титла за "Лестър".

Леброн е кралят

Крал Джеймс изпълни своето обещание и донесе дългоочакваната спортна слава на Кливланд. Баскетболистите на "Кавалиърс" спечелиха първата си титла, след като направиха най-големия обрат в историята на НБА.

"Кавалерите" детронираха шампиона "Голдън стейт уориърс" в неговата крепост "Оракъл арена" след драматична победа с 93:89. Te станаха първият отбор, който печели титлата, след като е изоставал с 1:3 във финалите.

За пръв път от 52 години градът от Охайо има шампион в една от големите спортни лиги. През 1964 г. футболният "Браунс" триумфира в НФЛ.

Новите владетели на Европа и техният водач

Когато се бориш до край, можеш да бъдеш възнаграден. Пример за това е португалският национален отбор по футбол.

Кристиано Роналдо и съотборниците му бяха пред отпадане от Евро 2016 още в груповата фаза, но се промъкнаха и стъпка по стъпка написаха историята. Те стигнаха финала с домакина Франция, в който - за да е пълна драмата - Роналдо се контузи рано, но въпреки това иберийците спечелиха след продължения, благодарение на гола на Едер.

"Това са много щастливи мигове в моя живот. Плаках, празнувах със семейството си, с приятелите си, с тези, които са ми близки. Винаги съм казвал, че съм спечелил всичко, което трябваше да спечеля на клубно и индивидуално ниво. Липсваше ми нещо в националния отбор и благодарение на Бог го постигнах", каза Роналдо.

Годината беше перфектна за него в спортен план, като той стана европейски и световен клубен шампион с "Реал", преподписа с белите и спечели "Златната топка".

Хегемоните казаха "Довиждане"

Две от най-големите имена в съвременния спорт се разделиха в своя стил с олимпийските игри. Плувецът Майкъл Фелпс и спринтьорът Юсейн Болт изкараха шампионско лято в Рио де Жанейро, само за да доизградят образите си на спортни величия.

Фелпс сложи точка на кариерата си с рекордните 28 медала от олимпийски игри. Нещо повече - той събра историческите 23 олимпийски титли.

"Готов съм за нещо ново. Кариерата ми в плуването може и да е приключила, но пред мен има бъдеще. Мога да обърна страницата и да се заема с каквото пожелая", каза Фелпс.

Интересен акцент беше епичният финал на 100 м бътерфлай, в който Фелпс не спечели, а на почетната стълбичка имаше невижданите трима сребърни медалисти. Шампион стана 21-годишният сингапурец Джоузеф Скуулинг, а Фелпс, Чад льо Кло и Ласло Чех разделиха второто място. Скуулинг нанесе първа загуба на Фелпс в Рио, постави нов олимпийски рекорд и донесе първото олимпийско злато в историята за страната си.

На атлетическата писта Болт не остави възможност за изненада пред съперниците си. Както в Пекин 2008 и Лондон 2012, ямаецът спечели златните медали на 100, 200 и 4х100 метра.

Първото злато на Косово

И докато Фелпс и Болт си бяха отъпкали пътя още преди години, същото не можеше да се каже за Майлинда Келменди. Джудистката донесе първия олимпийски медал в историята на Косово при първото участие на страната на олимпийски игри. При това тя спечели злато, като победи италианката Одете Джуфрида във финала в кат до 52 кг.

"Това е като сън. Сигурно след седмица-две ще мога да осъзная какво се е случило. Хората гледат само тези четири-пет схватки, но не си дават сметка какво стои зад всичко това, какво сме пожертвали", каза тя.

Най-накрая самба на "Маракана"

Бразилският национален отбор по футбол спечели последното отличие, което му липсваше - златните медали от олимпийски игри. "Селесао" победи драматично с 5:4 Германия след дузпи на препълнения "Маракана".

В редовното време мачът завърши 1:1, като резултатът се запази и в продълженията.

Легендарният стадион в Рио де Жанейро дочака своя празник. След разочарованията от загубения финал срещу Уругвай пред 200 хиляди зрители на световното през 1950 г. и след шамара при 1:7 срещу Германия в полуфинала на световното през 2014 г., дойде време и за радост.

Съдбата отреди на Неймар честта да се превърне в герой. Нападателят на "Барселона" вкара зрелищен гол от фаул в 27-ата минута. След това отбеляза и решителната дузпа.

Да пречупиш проклятието

От последната титла на "Чикаго къбс" бяха изминали Първата световна война, Втората световна война, Студената война... Общо 108 години "Къбс" чакаше да спечели Висшата лига по бейзбол (MLB) и това най-накрая се случи.

Въпреки че изоставаше с 1:3 в Световните серии и му предстояха евентуални последни два мача като гост, "Чикаго" успя да обърне серията и да победи с 8:7 "Кливланд индианс" в драматичен седми мач. "Никога не е имало по-добър седми мач. Не и в бейзбола", написа USA Today.

Това е третата титла на "Къбс" в историята след 1907 и 1908 г., с която се слага край на най-дългото чакане в бейзбола. То е свързано и с легендата за проклятието "Били Козела".

Легендата гласи, че при последното им участие в Световните серии през 1945 г. тимът е бил проклет от техния запалянко и собственик на таверна "Козела" Били Сианис. Той се ядосал, че е изгонен от стадион "Ригли фийлд" заради миризмата на домашния му любимец - козела Мърфи. Тогава заявил: "Проклети да сте, "Къбс"! Повече няма да спечелите нищо".

Шахматният Моцарт с трета поредна титла

Норвежецът Магнус Карлсен отново защити световната си титла. Шахматният Моцарт, както е известен, запази короната си след победа срещу Сергей Карякин.

Мачът в Ню Йорк започна мудно със серия ремита, но интригата се появи, когато руснакът пръв спечели и поведе. Карлсен прояви качествата си и изравни, а мачът отиде в тайбрек. В него норвежецът игра на високо ниво и спечели титлата.

Триумф и после... "сбогом"

Нико Розберг срещу Люис Хамилтън - голямото съревнование във Формула 1 през 2016 г. Двамата съотборници в "Мерцедес" влязоха в оспорвана борба за титлата.

Германецът спечели девет победи след 17 състезания. В оставащите четири той остана втори зад Хамилтън, но въпреки това накрая събра 385 точки - с пет повече от англичанина, и стана шампион за първи път.

Голямата изненада дойде скоро след това, когато Розберг обяви, че прекратява кариерата си.

"След 25 години в автомобилните спортове мечтата ми, "единственото ми нещо" беше да стана световен шампион във Формула 1. Това беше моята цел през тежката работа, болката, жертвите. И сега го направих. Аз изкачих моята планина, на върха съм, чувствам се добре. Най-силната ми емоция сега е да изкажа дълбока благодарност на всички, които ме подкрепяха, за да може тази мечта да се случи", заяви Розберг във Facebook.

Шотландският боец

В тениса също имаше много вълнения. При жените Серена Уилямс изравни рекордните 22 титли от Големия шлем на Щефи Граф. Това обаче остана в сянката на голямото съперничество между Новак Джокович и Анди Мъри.

Шотландецът показа, че 2016-а е неговата година и успя да свали сърбина от върха в световната ранглиста. Той спечели "Уимбълдън" и стана олимпийски шампион. Силните му игри продължиха и в края на годината, а след още няколко титли дойде и кулминацията - Мъри победи Джокович в решителния мач от финалите на АТП в Лондон.

ахеэхснлфж