Поставената под №13 Винъс Уилямс стана най-възрастната полуфиналистка на Australian Open в откритата ера на тениса.

Американката, която на 17 юни ще навърши 37 години, победи рускинята Анастасия Павлюченкова с 6:4, 7:6 (3) и стигна финалната четворка без загубен сет.

Уилямс се класира за полуфиналите на Australian Open за трети път в кариерата си, но за първи от цели 14 години насам.

През 2003 г. бившата номер 1 изигра единствения си финал в Мелбърн, а в опит да повтори постижението си тя ще се изправи срещу Коко Вандевег в изцяло американски сблъсък в горната половина на схемата.

"Господи, толкова съм развълнувана. Просто съм щастлива, че имам възможност да играя отново. Искам да продължа още напред, няма да се задоволя само с това", каза Уилямс след здравата битка с Павлюченкова, която продължи 1 часа и 48 минути.

Двете имаха големи трудности да удържат подаванията си в първия сет и размениха по два пробива в първите осем гейма. Уилямс все пак успя да поведе с 5:4 и да принуди Павлюченкова да сервира за оставане в сета.

Рускинята се пропука, допусна двойна и непредизвикана грешка, а два уинъра на американката доведоха до пробив на нула и край на първата чат.

Във втория сет двете отново размениха по два пробива, но този път стигнаха до тайбрек. Уилямс отново се оказа по-стабилна в ключовите моменти и спечели със 7:3, за да сложи точка на спора.

"Беше много здрава битка. Тя не се предаде до края. Щастлива съм от начина, по който играй днес", каза Уилямс, която записа четвърта победа от шест мача с 25-годишната рускиня.

В другия четвъртфинал, който се игра тази нощ, Коко Вандевег продължи впечатляващото си представяне след победа с 6:4, 6:0 срещу шампионката от "Ролан Гарос" Гарбине Мугуруса.

Двете изиграха много оспорван първи сет, продължил 55 минути. Вандевег го спечели с пробив в осмия гейм, който с доста усилия успя да задържи, а след това беше неудържима на корта и взе втората част само за 28 минути.

"Тя просто игра невероятен тенис. Три пъти сме се срещали преди това и не е показвала такова ниво. Не съжалявам за нищо, защото чувствам, че направих всичко, което можах", каза Мугуруса, която записа трета загуба в четири мача с Вандевег.

25-годишната американка ще играе полуфинал в Големия шлем за пръв път в своята кариера. Преди този турнир най-доброто й постижение беше четвъртфиналът на "Уимбълдън" през 2015 г.

Дневник