Пробите от кръв и урина на лекоатлетите, които поставят европейски рекорди, ще се съхраняват най-малко десет години.

По този начин Европейската лекоатлетическа асоциация се надява да се бори по-успешно с употребата на забранени вещества и да не позволи върховите резултати да бъдат постигани с непозволени средства.

"Не искаме измамниците да се чувстват спокойни и да си мислят, че са се измъкнали, защото не са били хванати веднага", заяви президентът на европейската атлетика Свейн Арне Хансен. Норвежецът, който миналата седмица създаде работна група за проучване на надеждността на европейските рекорди в леката атлетика, допълни, че главните му приоритети сега са "разчистване на кашата" и "предотвратяване на подобни проблеми в бъдеще".

Преди няколко дни Юсейн Болт загуби един от деветте си златни медала от олимпийски игри заради съотборник. Той остана без титлата в щафетата на 4х100 метра от игрите в Пекин, след като Неста Картър беше уличен в употреба на допинг при повторното тестване на пробата му от 2008 г.

Международният олимпийски комитет (МОК) съхранява пробите от олимпийски игри в продължение на десет години, но европейската лекоатлетическа асоциация няма подобна практика.

Хансен каза, че за него е много тежко и неприятно при всеки случай, когато има нарушаване на антидопинговите правила. "Понякога е трудно да съдържам разочарованието, безсилието и гнева си. Ситуацията е обезкуражаваща", допълни той.

Норвежецът каза още, че подкрепя решението на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) да наложи пълна забрана за международно участие на Русия въпреки протестите на руските атлети, които никога не са хващани с допинг.

"Аз съм добре запознат с жалбите и противоречията. Ние обаче трябваше да поемем нашата отговорност и да гарантираме, че всички участници (на олимпийските игри) от над 200 страни се конкурират при равни условия. IAAF постъпи правилно. Ние направихме единственото, което можехме, и продължаваме да бъдем верни на нашия спорт, на ценностите му и на състезателите", каза още Хансен.

"Изключително важно е другите спортове и спортни организации да последват нашия пример, да се учат от това, което сме направили, и да действат. Не просто да говорят, а да действат адекватно", завърши президентът на европейската федерация.

dnevnik.bg