Ръководството на "Левски" заведе съдебен иск срещу Станимир Стоилов и обяви, че претенциите му за неизплатени възнаграждения са неоснователни. Преди няколко дни треньорът на "Астана" подаде жалба срещу клуба в лицензионната комисия на Българския футболен съюз (БФС).

Стоилов поиска сините да не получат лиценз за следващия сезон, ако не му се издължат. Той твърди, че има да получава пари още от периода, когато беше старши треньор на сините - между 2004 и 2008 г., а собственик беше Тодор Батков.

От "Левски" съобщиха, че на 24 март са били информирани по електронна поща от лицензионния мениджър на БФС Виктор Георгиев, че има постъпила жалба от Стоилов, свързана с неизплатени суми по трудовия му договор с клуба, прекратен на 15 май 2008 г.


Жалбата е придружена от споразумение между двете страни, подписано на 26 май 2016 г. В него се посочва, че на Стоилов се дължи сумата от 70 хиляди лева, които трябва да бъдат изплатени на две равни вноски в периода от септември 2016 г. до юни 2017 г.

Футболният съюз е дал срок на "Левски" до 31 март да изплати на треньора 28 хиляди лева, дължими за периода до Нова година, или да предостави доказателства за липсата на задължения. В противен случай лицензът на сините би бил под заплаха.

"За прекратяването на трудовия му договор през май 2008 г. клубът разполага с подписани от него документи, от които е видно, че всичко дължимо е било изплатено", се казва в изявлението на изпълнителните директори на "Левски" Красимир Иванов и Диана Иванова.

Те разкриха, че всъщност Стоилов има подписани два договора с клуба

Те са от периода май-юни 2016 г., когато мажоритарни акционери бяха Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов.

Двата договора са за по 70 хиляди лева и са подписани в рамките на пет дни. Вторият е за извършване на консултантски услуги от страна на Стоилов, като е с идентичен срок за изплащане на възнаграждението - от септември 2016 г. до юни 2017 г.

От настоящото ръководство обясниха, че не съществува решение на тогавашния Управителен съвет за подписване на договорите със Стоилов.

"Трудовият договор на г-н Стоилов с "Левски" е прекратен на 15 май 2008 г. и всички задължения към него са били изплатени. След това в счетоводството на клуба няма задължения към г-н Стоилов. Не е ясно на базата на какви документи през май 2016 г. тогавашният Управителен съвет е обсъждал, че клубът има задължения към г-н Стоилов по въпросния договор", заявиха днес от клуба.

Ръководството на сините допълва, че Стоилов не е оказвал никакви консултантски услуги
на "Левски" и съответно клубът няма никакви задължения по този договор. Освен това консултантските договори не се регулират от УЕФА и БФС, т.е. не касаят лиценза.

"Обръщаме внимание върху факта, че г-н Стоилов не е потърсил предполагаемите си права по законов път пред българския съд, а директно е отправил жалба към БФС с ясното съзнание, че заплашва клуба с лишаване от лиценз за следващия сезон", се казва още в становището на изпълнителните директори.

Те разясниха, че съдебният иск е за установяване на нищожността и несъстоятелността на претенциите на Стоилов, а футболният съюз вече е бил информиран за предприетите мерки.

Dnevnik.bg