Плеймейкърът на "Оклахома сити тъндър" Ръсел Уестбрук направи най-резултатния трипъл-дабъл в историята на Националната баскетболна асоциация (НБА). Той отбеляза 57 точки за победата над "Орландо меджик" със 114:107 след продължение, а към точковия си актив добави 13 борби и 11 асистенции.

"Гръмотевиците" наваксаха изоставане от 21 точки и направиха най-големия обрат в своята история, а Уестбрук записа 38-ия си трипъл-дабъл през сезона и се доближи само на три от рекорда на Оскар Робъртсън oт сезон 1961/1962 г.


С успеха срещу "Орландо" "Оклахома" си гарантира участие в плейофите, а Уестбрук направи огромна крачка към наградата за най-полезен играч.

28-годишният гард ще има осем мача на разположение, за да подобри рекорда на Робъртсън и да изравни още едно легендарно постижение на Големия О - да завърши целия сезон със средни показатели за трипъл-дабъл.

През 1961/1962 г. легендата на "Милуоки бъкс" приключва редовния шампионат с 30.8 точки, 12.5 борби и 11.4 асистенции средно на мач. До момента Уестбрук има средни показатели от 31.4 точки, 10.5 борби и 10.4 асистении.

Звездата на "гръмотевиците" е лидер по отбелязани точки и ще спечели наградата за най-добър реализатор за пръв път в кариерата си, а освен това е трети по асистенции, десети по откраднати топки и единадесети по борби.

Уестбрук изигра изключителен мач срещу "Орландо", като вкара 21 коша от 40 стрелби от игра, включително шест тройки. Той отбеляза 36 от 57-те си точки след почивката, за да изведе своя отбор до клубен рекорд за най-голям обрат.

Преди два дни "Оклахома" изоставаше със 78:91 срещу "Далас маверикс" при оставащи 3:21 минути, но спечели с 92:21, след като Уестбрук гардът вкара 11 oт последните 13 точки, включително последните седем в рамките на 78 секунди.

Срещу "Орландо" Уестбрук вкара 19 точки в последната четвърт, в това число и тройка 7.1 секунди преди края на редовното време, с която прати мача в продължение. В добавените пет минути той реализира седем от 12-те точки на своя отбор.

"Благодарен съм на онзи отгоре, че ми позволява да играе играта, която обичам. Благодарен съм и на моите съотборници, които правят нещата лесни за мен и ми дават много възможности", каза Уестбрук след двубоя.

Енес Кантер се включи от пейката, за да допринесе за успеха със 17 точки и 10 борби. Виктор Оладипо добави 13 точки в първия си мач в Орландо, откакто премина от състава на "магьосниците" в "Оклахома".

"Това, което Ръсел прави, не може да се опише с думи. За мен е чест да мога да играя с играч като него. Невероятно е да го наблюдаваш", коментира Оладипо.

"Оклахома" постигна 43-ата си победа от 74 мача и стана шестият отбор от Западната конференция, който си осигури участие в плейофите. "Гръмотевиците" ще играят във фазата на директните елиминации за втора поредна година и за седми път в последните осем сезона.

Дневник