Спортната общественост на България се сбогува с големия треньор Иван Абаджиев. Десетки дойдоха на поклонението, което се проведе на Националния стадион "Васил Левски". Треньор номер 1 на България за XX век почина в събота в Германия на 85-годишна възраст.

Днес роднини, близки, приятели, както и възпитаници от всички поколения на българските щанги дойдоха да почетат паметта на Абаджиев.

Сред присъстващите бяха трикратният олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу, двукратният олимпийски шампион Нораир Нурикян, Неделчо Колев, Янко Русев, Борислав Гидиков, Величко Чолаков, Асен Златев, Валентин Йорданов, Нено Терзийски, служебният премиер Огнян Герджиков, министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева, нейният съветник Емил Костадинов, Нешка Робева, Йорданка Благоева и други.

"Физически загубихме Иван Абаджиев, но духовно и морално той е с нас. Това, което той остави след себе си като методика на подготовка в тежката атлетика, ще надживее времето. Неговите виждания и практика са толкова прогресивни, че вероятно още много дълго време ще бъдат използвани" каза проф. Дашева.

"Иван Абаджиев направи много за щангите и като цяло за спорта. Ще го помним само с хубаво. На него дължа всичко. Младите трябва да знаят, че е един от най-големите в света", добави Нурикян.

Дневник