ФИФА сложи край на вътрешното си разследване по корупционния скандал, който избухна през лятото на 2015 година.

Всички събрани документи, видео и аудио доказателства, ще бъдат изпратени до американските и швейцарските власти, които бяха в основата на разкритията.

От ФИФА добавиха, че докладът е в обем от 1300 страници, а в процеса са били анализирали повече от 2,5 милиона документи, направени се интервюта с ключови свидетели и хора на важни позиции. Разследването е направено от Комисията по етика и от външна одиторска фирма.


"Завършихме разследване, което се проточи 22 месеца и предадохме всички събрани доказателства на властите в Америка и Швейцария", обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Скандалът избухна в края на май 2015 година, когато по време на конгрес на ФИФА най-напред бяха задържани седем високопоставени чиновници и служители на организацията. В крайна сметка обвиненията бяха насочени към общо 14 човека с ръководни постове в световния футбол за подкупи и корупция в размер на 150 милиона долара.

"Ние поехме задължението да направим щателна проверка, пълно разследване и всякакви проверки, за да бъдат представени нарушителите и подведени под отговорност. Сега вече разследването е завършено и документите са предадени. От там ще излязат имената на тези, които са се обогатили незаконни, и на тези, които са злоупотребили с ФИФА", каза още Инфантино.

Dnevnik.bg