Рускинята Евгения Медведева защити световната си титла във фигурното пързаляне. 17-годишната състезателка триумфира по категоричен начин, след като събра 233.41 точки от кратката и волната програма на шампионата в Хелзинки.

Тя стана първата фигуристка със златни медали от две поредни световни първенства от 16 години насам. За последно подобно постижение записа американката Мишел Куан през 2000 и 2001 г.

Медведева завърши с огромен аванс от 15.28 точки пред канадката Кетлин Озмънд, а бронзът остана за друга представителка на Канада - Габриел Дейлман, която завърши с 213.52 точки. Това са първите медали за северноамериканската страна от 2009 г.

Фокусът обаче попадна върху изключителното представяне на Медведева, която изпълни перфектно съчетанието си под саунтрака на американския филм "Ужасно силно и адски близо" и постави рекорд по точки в кратката и волната програма.

"Бях много спокойна по време на изпълнението. Обикновено не мисля за класирания и рекорди, а просто се опитвам да покажа най-доброто, на което съм способна. Доволна съм, че го направих и сега", заяви рускинята след състезанието.

Дневник