"Ливърпул" победи "Евертън" с 3:1 в 228-oто изданиe на мърсисайдското дерби и се изкачи на трето място след първия двубой от 30-ия кръг на английската Висша лига.

Червените събраха 59 точки след 17-ата си победа през сезона и се изравниха с втория "Тотнъм", който по-късно днес гостува на "Бърнли", а има и един отложен двубой с "Лестър". Тимът на Юрген Клоп има най-много отбелязани голове в шампионата - 64, но е допуснал 37, а головото съотношение на "шпорите" е 55:21.

"Евертън" пък драстично намали шансовете си да намери място в зона "Шампионска лига" след осмата си загуба този сезон. "Карамелите" остават на седмото място с 50 точки, колкото има и шестият "Арсенал", който обаче е изиграл три мача по-малко. Тимовете от Манчестър - "Юнайтед" и "Сити", имат съответно 52 и 57 точки, а "Челси" е убедителен лидер с 69.


Дербито на Ливърпул започна с по-активна игра на червените и ранен гол на Садио Мане. В осмата минута сенегалецът изпревари Ириса Гей за първа топка, размени двойно подаване с Роберто Фирмино, избегна шпагата на Матю Пенингтън и проби до наказателното поле, след което намери далечния ъгъл с перфектно насочен изстрел по тревата с левия крак. 

Пенингтън обаче се реваншира за плахата си намеса и изравни резултата в 26-ата минута. Ашли Уилямс игра с топката след центриране от корнер, а Деян Ловрен реагира бавно и стартиралият заради тежките контузии в защитата на "Евертън" Пенингтън не сбърка на три метра от голлинията.

Само две минути по-късно обаче "Ливърпул" си върна аванса след брилянтен гол на направилия страхотен мач Филипе Коутиньо. Бразилецът пое топката от централната линия, проправи си път до наказателното поле и матира Жоел Роблес с фалцов изстрел към далечния ъгъл.

След почивката тимът на Юрген Клоп получи тежък удар, след като Мане се контузи и беше сменен от Дивок Ориги в 57-ата минута. Белгийският нападал обаче по традиция оползотвори получения шанс за изява с трето попадение, което затвърди категоричното предимство на "Ливърпул". 

Той се разписа само три минути след влизането си в игра, а главно действащо лице в ситуацията отново беше Коутиньо. Бразилецът проби по лявото крило и комбинира с Ориги, който с мощен шут от границата на наказателното поле не остави шансове на Роблес.

"Евертън" можеше да се върне в мача в 69-ата минута, но Симон Миньоле направи блестящо спасяване. Той беше паднал на тревата, когато изстрел на Холгейт рикошира в Милнър и промени траекторията си, но протегна ръка и спря пътя на топката към вратата.

Четвърт час преди края Трент Алекзандър-Арнолд, който се появи в игра само една минута по-рано, беше близо до четвърто попадение, но ударът му беше спасен по страхотен начин от Роблес.

До края "Ливърпул" нямаше проблем да задържи преднината си и да изравни рекорда си за най-много поредни мачове без загуба срещу градския съперник - 13. Червените нямат загуба от градския съперник във Висшата лига от януари 2011 г. Предишната им такава серия е от периода май 1972 г. - април 1978 г. 

Дневник