Гросмайстор Антоанета Стефанова ще се състезава под неутрален флаг на европейското по шах за жени, което ще се проведе в латвийската столица Рига от 10 до 22 април. Бившата световна шампионка е допусната до участие като представител на Европейския шахматен съюз (ЕШС), съобщи в. "Сега"

Тя не може да участва под български флаг, тъй като през септември 2016 г. българската федерация беше изключена от международния шах заради отказ да предостави документи и фактури за преводи за проведени турнири в страната и съмнения за "предполагаеми сделки" в периода 2011 - 2014 г.

Отделно президентът на федерацията Силвио Данаилов, който сдаде властта на Веселин Топалов, изтърпява 18-месечно наказание заради обвинения във финансови злоупотреби.

Още след наказанието на БФШ президентът на ЕШС Зураб Азмайпарашвили обяви, че всички български шахматисти ще могат да участват като представители на европейския шахматен съюз или на световната федерация (ФИДЕ).

"Антоанета се унижава не за пръв път", заяви Данаилов, цитиран от руския сайт chess-news.ru. "Първо през 2014 г. на изборите за президент на ЕШС открито подкрепи моя съперник Азмайпарашвили, а наскоро не трябваше да участва във фарса в Иран. Препоръчах й да не отива на световното първенство (което се проведе в Техеран от 10 февруари до 5 март), но тя реши друго", допълни той.

Стефанова заема четвъртото място в световната ранглиста. Тя европейска шампионка от 2002 г., а на последния континентален шампионат спечели бронзов медал. Тя има още три медала от европейски първенства - сребърни през 2007 г. и 2011 г.) и бронзов през 2004 г.

37-годишната българска стана световна шампионка през 2004 г. и притежаваше световната титла до 2006 г. На шампионата на планетата в Техеран, в който беше поставена под №7, Стефанова стигна до четвъртфиналите.

Спортният арбитражен съд

Данаилов заяви, че спортният съд в Лозана ще обяви решението решението си за жалбата срещу изключването на България от международния шах. Той продължава да твърди, че решението е политическо, защото "е неудобен" на президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов и приближените му.

"Харчим пари за съдебни разходи единствено от принципни съображения. Не искаме да позволим на тези криминални лица да правят това, което правят. В бъдеще изобщо не искаме да имаме нищо общо с тях. Това са дребни хорица, слуги на (вицепрезидента на ФИДЕ) Георгиус Макропулос, които изпълняват всички негови заповеди, без да взимат каквито и да е решения", каза още президентът на БШФ.

Неговата организация е без държавно финансиране от 16 март 2016 г., когато Министерството на младежта и спорта го спря заради нецелесъобразното изразходване на средства, отпуснати за организиране на турнири в Албена и Златни пясъци през 2014 г. Федерацията е трябвало да възстанови 381 386.86 лева. Решение, което тя оспорва пред Върховния административен съд.
В края на септември 2016 г. представители на алтернативната шахматна федерация - Български шахматен съюз 1931, обвиниха тогавашния заместник-министъра на спорта Асен Марков, че е прикривал нередности на Данилов и БФШ.

Няколко дни по-късно спортният министър Красен Кралев обяви, че е разпоредил да се извърши административна проверка във федерацията и бъде преразгледан лицензът й. След това обаче от министерството не се чу по въпроса.

Дневник