Васил Колев отново беше избран за председател на тръст "Синя България", а организацията привържениците на "Левски" стартира план за превръщането на клуба в публично акционерно дружество.

Колев заменя Илия Козарев, който заемаше поста от лятото на миналата година. Той се оттегли като председател на "Синя България" на 7 юни заради "атаката към модела на управление на "Левски" и по-специално към участието на организации на привържениците в него".

Това се случи няколко часа, след като заваляха редица оставки в ръководството на "Левски", сред които на тогавашния председател на управителния съвет Иво Тонев и спортния директор Георги Иванов-Гонзо.

Тогава "Синя България" все още беше един от членовете на управителния съвет, но изпадна от него след промените, които настъпиха с пристигането в "Левски" на Спас Русев. В началото от тръста заявиха подкрепа за Русев заради "сходните им виждания", но след последното общо събрание на клуба обявиха край на взаимоотношенията си с ръководството и поискаха създаването на публично дружество.

Изборът на нов председател на "Синя България се състоя по време на годишното общо събрание на организацията, на което беше избран и нов управителен съвет. В него освен Колев влизат Александър Чакъров, Антони Джамбазов, Даниел Стрезов, Димитър Костадинов, Константин Тернянов, Никола Генов, Николай Истатков, Тодор Тодоров. Джамбазов и Костадинов бяха определени за заместник-председатели.

Общото събрание гласува тръстът да предприеме стъпки за раздробяването на 15-те хиляди акции в "Левски", които притежава. Чрез джиросване те ще бъдат прехвърлени на 15 хиляди физически лица, които са фенове на сините. Целта е по този начин ще бъде задействана процедура за превръщането на клуба в публично акционерно дружество.

В същото време беше приета и директива, според която "Синя България" може да придобива собственост в "Левски", която е по-малка от мажоритарен пакет. При възникване на ситуация или получаване на предложение за мажоритарен пакет е необходимо свикването на извънредно общо събрание, което евентуално да даде зелена светлина за подобна сделка.

Тръстът започва работа по изграждането на 10-годишна стратегия за развитието на "Левски", която цели да превърне клуба в един от петте водещи на Балканите. "Изпълнението на тази стратегия ще започне с придобиването на мажоритарен пакет в клуба, като "Синя България" ще информира регулярно привържениците на "Левски" за напредъка по подготвяната стратегия", заявиха от тръста.

Dnevnik.bg