Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че няма да позволи създаването на Суперлига на богатите клубове, като посочи, че "парите не могат да определят правилата".

Той предупреди водещите клубове на континента, че УЕФА няма да се поддаде на изнудване, и обеща пълно реформиране на футбола в следващите пет години.

Словенецът гарантира и по един милион евро на всички 55 страни - членки на организацията, от нейните приходи. Тези средства ще бъдат дадени като знак на солидарност.

Чеферин беше избран за президент през септември, скоро след като УЕФА обяви промени в Шампионската лига. Според тях гарантирано място в групите от сезон 2018-2019 ще имат първите четири отбора от четирите топ първенства на Европа. Нововъведение е и че победителят в Лига Европа от предния сезон ще влиза директно в групите на Шампионската лига. В момента триумфиралият във втория по сила турнир трябва да минава през квалификациите.

 Той каза и че Суперлига не трябва да бъде създавана и разликата между богатите и останалите клубове не трябва да расте.

"Този петгодишен план няма да бъде прилаган със сила върху вас (големите клубове). Няма да дойде от нищото, както се е случвало в миналото. Няма да бъде написан от някой анонимен бюрократ и неговите служители, които се крият на бреговете на Женевското езеро", каза Чеферин на Конгреса на УЕФА, цитиран от "Ройтерс".

"На някои клубове бих казал следното - няма да има никаква затворена лига. Толкова е просто. Това не отговоря на нашите идеи и ценности", добави той.

Чеферен допълни, че желанието му е усилията в УЕФА да се насочат към възстановяване на баланс в европейския футбол, "доколкото е възможно", и подчерта, че споделянето не трябва да се смята за мръсна дума.

 Дневник