Европейската футболна асоциация (УЕФА) одобри въвеждането на лимит за мандатите на президента и членовете на изпълнителния комитет на организацията.

Максимално позволените мандати на ръководните органи беше ограничен до три, всеки от които ще е с продължителност четири години. Промените влизат в сила от 1 юли.

55-имата членове на европейската централа гласуваха единодушно за промените по време на годишния конгрес в Хелзинки. Беше договорено и членове на изпълнителния комитет да бъдат само хора, които са на "активна служба" в своята национална футбола федерация.


По думите на президента на УЕФА Александър Чеферин това ще гарантира, че "имат връзка с футболната реалност и са в тон със случващото се на терена".

Друга от гласуваните промени е, че стадионите - домакини на финалите в Шампионската лига и Лига Европа, ще бъдат избирани по "напълно обективен начин чрез прозрачна процедура по кандидатиране".

Футболните конфедерации са подложени на натиск да подобрят управлението и прозрачността си след корупционния скандал във ФИФА преди две години.

Тогава десетки служители бяха арестувани в САЩ, като бившият президент на футболната централа Сеп Блатер и тогавашният президент на УЕФА Мишел Платини бяха изключени от футбола.

Dnevnik.bg