Организаторите на световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. са намалили бюджета с между 40% и 50%. Това съобщи представителят на организационния комитет Хасан ал Тавади пред CNNMoney.

"Искаме да стане ясно, че има финансова отговорност относно цялата инфраструктура за световното първенство. Именно заради това ние определихме първоначален бюджет и дадохме дума, че ще го намаляваме, след като целият проект стане по-ясен", обясни той.

По думите на Тавади цената за изграждането на инфраструктурата за турнира ще бъде между 8 и 10 млрд. долара. Повечето пари ще бъдат вложени в стадиони и тренировъчни игрища.


Катар, която в кандидатурата си за световното първенство излезе с план за 12 стадиона, сега предлага осем, което е минимумът, изискван от ФИФА. Ще се изиграят седем нови съоръжения, а другото ще бъде изцяло обновено.

"От ФИФА все още не са дали съгласие за окончателната бройка стадиони. В момента водим преговори с тях. Нашата идея е да турнирът да се проведе на осем стадиона", добави Тавади.

Русия, която ще бъде домакин на световното първенство догодина, увеличи бюджета си с 326 млн. долара и общата сума ще бъде над 10 млрд. долара. Това е с 5 млрд. по-малко от разходите на Бразилия за турнира през 2014 г.

Ако от ФИФА се съгласят с предложението на Катар, световното през 2022 г. ще се проведе на най-малко стадиони след това в Аржентина от 1978, където бяха използвани шест.

"Всичко върви по план. По строежите се работи по график и дори може да изпреварим предвидените срокове", каза още Тавади.

Дневник