Валентин Йорданов се оттегли като президент на българската федерация по борба. Олимпийският шампион от Атланта 1996 заемаше поста в продължение на 19 години.

Новият шеф на федерацията е световният и европейски шампион Христо Маринов, а Йорданов ще остане почетен президент на организацията.

29-годишният Маринов спечели категорично състоялите се днес избори, след като получи гласовете на 73 от 85-те делегати.


Претенденти за поста бяха още Валентин Райчев, който си направи самоотвод и ще бъде новият генерален секретар на федерацията, както и Георги Мърков и Димитър Джамов, които получиха съответно шест и четири гласа.

В периода, в който Йорданов оглавяваше федерацията, българските борци спечелиха 153 медала от световни и европейски първенства. България обаче остава без олимпийското злато в най-успешния си спорт от 2000 г., когато настоящият треньор на националния отбор по свободна борба Армен Назарян триумфира в Сидни.

В същото време борбата продължава да се радва на най-голямо държавно финансиране сред българските спортни федерации. За 2017 г. тя получи от спортното министерство 3 милиона лева, а бюджетът в олимпийската 2016 г. беше 2.5 милиона лева.

Отделно през миналата година спортното министерство отпусна 631 хил. лева за изграждането на първия етап на спортна зала по борба в Сливен по проект на клуба на Станка Златева.

Дневник