Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън в Гран при на Китай. Британецът постигна време от 1:31.678, а Себастиан Фетел от "Ферари" остана втори с 1:31.864.

Това беше 75-ата първа позиция в историята за "Мерцедес" от 150 състезания и 63-ата в кариерата на Хамилтън. Той записа шести пореден полпозишън, като рекордът се държи от Аертон Сена с осем.

Трети в Шанхай ще започне съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас, който остана само на една хилядна от Фетел, а четвърти остана Кими Райконен. Същата беше подредбата и за състезанието в Австралия, спечелено от Фетел. Петото място зае Даниел Рикардо от "Ред Бул".


Ветел завърши първата част от квалификацията с време 1:33.078. Втори беше Хамилтън с 1:33,333, трети остана Райконен с 1:33.341, а Ботас - четвърти с 1:33. 684.

Първата част завърши с инцидент. Пилотът на "Заубер" Антонио Джовинаци се сблъска в предпазните заграждания, след като се завъртя на последния завой. Заради това втората част на квалификацията беше забавена с 10 минути.

Останалите, които бяха елиминирани след първата част, бяха Естебан Окон от "Форс Индия", Макс Верстапен от "Ред бул рейсинг", Джолиън Палмър от "Рено" и Ромен Грожан от "Хаас", който спука гума.

Райконен завърши първи във втората част с време 1:32.181. Ветел беше втори с 1:32.391, а трети и четвърти съответно Хамилтън и Ботас.

Отборите имаха един час за подготовка преди квалификацията, защото първите две тренировки бяха провалени заради лошо време. Фетел показа най-добро време в третата тренировка, която мина без проблеми, като най-бързата му обиколка беше за 1:33.336 мин. Партньорът му Кими Райконен даде второ време, а трети и четвърти се наредиха Ботас и Хамилтън.

Дневник