Люис Хамилтън спечели Гран при на Китай. Пилотът на "Мерцедес" стартира от полпозишън и не изпусна водачеството си през цялото състезание на пистата в Шанхай. Втори на около 7 секунди завърши Себастиан Фетел от "Ферари", който спечели първото състезание за сезона в Австралия.

Битката за третото място беше между пилотите на "Ред бул рейсинг" Макс Верстапен и Даниел Рикардо, спечелена в крайна сметка от белгиеца, който стартира от 16-ата позиция.

Съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас завърши на шести, а пети остана другият пилот на "Ферари" Кими Райконен.

Състезанието предложи много емоции и различни стратегии от отборите. Ботас атакува Фетел в първия завой, но германецът запази втората си позиция. Рикардо, който стартира от пето място, изпревари четвъртия Райконен.

Фетел не зае правилното мястото си на стартовата решетка след загряващата обиколка и стюардите започнаха разследване.

Канадецът Ланс Строл първи отпадна още в първата обиколка, след като се удари със Серхио Перес и излезе извън трасето. Виртуална кола за сигурност беше активирана, при която Хулкенберг извърши изпреварване и беше наказан.

Антонио Джовинаци от "Заубер" катастрофира, както направи по време на квалификациите. Италианецът стъпи с предна дясна гума върху мократа трева, след което загуби контрол и е удари в заграждението. Болидът му се разби в предната част и на пистата беше пусната кола на сигурност, докато мястото бъде разчистено, а всички пилоти минаха през алеята на боксовете.

В последната обиколка преди да се прибере колата за сигурност Ботас допусна грешка и загуби позиции, като стана се смъкна десети.

Стартиралият на 16-а позиция Макс Верстапен стигна до четвъртата позиция, а след атака срещу Райконен в осмата обиколка стана и трети зад съотборника си Рикардо и Хамилтън. Пилотът на "Мерцедес" започна състезанието с гуми интермедия и ги смени със меки сликове. С изключение на Карлос Сайнс от "Торо росо", всички започнаха с интермедия, но в третата обиколка преминаха на сликове, докато имаше виртуална кола за сигурност.

Верстапен продължи със силното каране и застана зад Хамилтън след 13-ата обиколка. Разликата между двамата беше малко под две секунди.

В 19-ата обиколка състезанието за Стофел Вандоорн от "Макларън" приключи, който прибра колата си в бокса заради горивен проблем.

В 20-ата обиколка Фетел предприе изпреварване на Райкоменен и се доближи до третия Рикардо. След това Германецът атакува пилота на "Ред бул" от външната страна, изравниха се, докоснаха гумите си и го изпревари.

Верстапен допусна грешка в 29-ата минута, като излезе леко извън пистата и позволи на Фетел да го изпревари.

В следващата обиколка пилотът на "Ред бул" влезе в бокса, за да смени гумите си и излезе на шестата позиция. Състезанието за Фернандо Алонсо от "Макларън" приключи в 35-ата обиколка заради технически проблем.

Фетел също смени гумите си, с което разликата между него и лидера стана над 35 секунди. Четирикратният световен шампион извърши спирането в бокса навреме, за да остави "биковете" зад гърба си.

"Мерцедес" вкара Хамилтън в бокса за смяна обиколка по-късно. Британецът имаше комфортен прозорец от време, за да излезе пред движещия се на второ място Кими Райконен. След неговото влизане в бокса съотборникът му Фетел зае второто място на около 8 секунди зад Хамилтън.

До края на състезанието борбата за третото място беше между отбора на "Ред бул". Рикардо пристискаше Верстапен в последните шест обиколки, като разликата им беше под една секунда.

Dnevnik.bg