Ансамбълът по художествена гимнастика е удивил съдиите, феновете и треньорите по време на Световната купа в Пезаро. Това обяви старши треньорът Весела Димитрова. Тя посочи, че е доволна от показания характер на момичетата по време на цялото състезание и желанието им за победа и изява.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Елена Бинева спечелиха златен медал в многобоя и сребърен в съчетанието с пет обръча. На финала в съчетанието с три топки и две въжета те завършиха на седмо място.

"Не очаквах да получим максимални оценки. Очаквах децата да играят добре и смело, но наистина не съм се надявала, че ще получим максимални оценки за трудност", каза треньорът.


Димитрова добави, че Елена Бинева, която игра със счупена костица на дясната ръка, е получила контузията си часове преди полета, но въпреки това тя е изявила "огромно" желание да участва.

"Много съм доволна от децата. Мисля, че се представиха чудесно със задачите, които си бяхме поставили за първата Световна купа и една от първите ни важни изяви. Италианската треньорка зададе въпрос от колко време са заедно", коментира още Димитрова.

Тя изтъкна, че има още много върху какво да се работи и се надява малко по малко гимнастичките да започнат да се усещат като силен отбор. "Не ми се иска така отведнъж. Да не се помислим изведнъж, че сме супер".

Главната цел пред ансамбъла сега е световното първенство през септември, добави Димитрова.

Нейният помощник Михаела Маевска сподели, че всички в отбора са много щастливи от успехите.

"Много сме щастливи. Успяхме да се мобилизираме и да изиграем двете си съчетания така, че да съберем максимум на трудност. Наистина, почти всички отбори бяха на това състезание и затова сме още по-щастливи, че победихме", каза капитанът на предишния ансамбъл.

Маевска посочи, че почти всички държави имат нови отбори, като този на Италия им е направил най-силно впечатление.

"Русия също са с доста силни композиции, но мисля, че допуснаха грешки. Има много добри отбори, но ние се радваме, че нашите съчетания се харесаха и съдийките ги оцениха".

Това е само началото, бяха думите на Лаура Траатс. "Когато си на стълбичката, разбираш, че всичко си заслужава. Надявам да постигаме още много такива успехи".

Бинева каза, че е успяла да преодолее контузията си с помощта на съотборничките си и треньорите. "Всяка една от нас има болежки. Когато преодолееш болката, осъзнаваш, че си истински спортист".

"Имаше напрежение. Вече към края се усещаше, но след съчетанието треньорките ни казаха, че са доволни, че сме се представили и ако изиграем безгрешни съчетания на първото състезание, ще е много изненадващо. Така, че със всяко следващо ще се представяме все по-добре", добави Мадлен Радуканова.

Дневник