Пилотът на "Макларън" Фернандо Алонсо ще се състезава в "Инди 500", заради което ще пропусне шестия кръг от Формула 1 в Монако.

"Изключително съм развълнуван, че ще се състезавам в "Инди 500" с "Макларън", "Хонда" и "Андрети". "Инди 500" е едно от най-престижните автомобилни състезания, сравнимо единствено с "24-те часа на Льо Ман" и Гран при на Монако, в което за съжаление няма да мога да участвам", каза Алонсо.

Испанецът е получил разрешение от отбора си във Формула 1.

"Макларън" все още не е решил кой ще замести Алонсо в Монако. Най-вероятният заместник е световният шампион от 2009 г. Дженсън Бътън, който в момента изпълнява ролята на посланик в отбора.

Въпреки че Алонсо няма никакъв опит в "Индикар" на спидуей писта, испанецът е уверен, че може да се бори за титлата в надпреварата.

"Никога не съм карал автомобил от "Индикар", нито на спидуей писта, но съм уверен, че ще се справя с това бързо. Гледал съм много екшън от "Индикар" по телевизията и онлайн. Ясно е, че се изисква голяма прецизност да се състезаваш в близост до коли, чиято скорост е 220 мили в час (354 км/ч)", каза още двукратният световен шампион.

"Инди 500" ще се проведе за 101-ви път на 28 май на пистата "Индианаполис мотор спидуей". Тя е най-голямото спортно съоръжение в света и побира 420 000 зрители.

Dnevnik.bg