Британската антидопингова агенция ще проведе извънсъстезателни допинг тестове в клубовете от руската Премиер лига.

Информацията беше потвърдена от председателя на медицинския комитет към футболния съюз на страната Едуард Безуглов, съобщи ТАСС.

В петък спортното издание "Чемпионат" публикува, че футболният съюз е разпратил писмо до всички клубове, в което се иска да бъде предоставена информация на Руската андидопингова агенция (РУСАДА) за тренировъчните лагери, честотата на тренировките и всички двубои до 20 април тази година. Освен това се изисква и информация за промени на дати и места за тези събития.


"Това става за първи път, но няма проблем. Говорим за нормална практика. Хиляди спортисти влизат в системата АДАМС от години", каза Безлугов.

Системата АДАМС е един от основните инструменти на WADA в борбата срещу допинга. В нея се съхранява база данни за спортистите.

Безуглов добави, че заради това докторите ще имат повече работа, а самите клубове ще трябва да планират тренировъчните процеси и пътуванията по-стриктно за по-дълъг период.

По-рано руските клубове преминаха извънсъстезателен допинг контрол в европейските турнири. Такива тестове бяха направени и на играчите в националния отбор.

Дневник