Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел спечели Гран при на Бахрейн и записа втората си победа от началото на сезона, след като триумфира и в Австралия. Той започна от третата позиция в стартовата решетка, но още в началото изпревари втория Люис Хамилтън. Германецът постигна 44-ата си победа.

През миналия сезон в Бахрейн спечели Нико Розберг, който стана шампион и се оттегли.

Започналият от полпозишън пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас завърши трети, а втори се нареди съотборникът му Хамилтън. Четвърти остана другият пилот на "Ферари" Кими Райконен.


Състезанието предложи зрелищни изпреварвания и различни стратегии с използването на гумите.

Ботас запази първата си позиция на старта, Фетел изпревари Хамилтън в първия завой, а Верстапен застана зад британеца, въпреки че започна от шестата позиция. В четвъртата обиколка Ботас и Фетел се откъснаха и разликата между тях 0.6 секунди. Към шестата Халимлтън ги настигна, а зад него бяха двамата пилоти на "Ред бул" – Верстапен и Рикардо. В осмата обиколка Райконен изпревари Маса и зае шестата позиция.

Първият, който отпадна, беше Кевин Магнусен от "Хаас".

Фетел влезе в бокса в 11-ата обиколка, за да сложи супермеки сликове. След Верстапен направи същото, но при излизането от бокса се появи проблем в спирачките и се блъсна в предпазните заграждение.

В 13-ата обиколка се появи кола за сигурността заради удар между Сайнс и Строл, заради което канадецът отпадна. Ботас и Хамилтън смениха гумите в 14-ата обиколка и след това Фетел поведе колоната зад колата за сигурност. Зад него бяха Ботас, Рикардо и Хамилтън.

При влизането в бокса Хамилтън забави Рикардо и пилотът на "Ред бул" потвърди. Заради това британецът получи наказание от пет секунди за "ненужно намаляване на скоростта при влизането".

След оттеглянето на колата за сигурност, последваха зрелищни моменти. Хамилтън атакува и изпревари Рикардо, а Ботас се опита да притисне Фетел, но германецът се защити и задържа първата си позиция.
В 23-ата обиколка Райконен предприе атака срещу Маса, изпревари го и зае четвъртото място. Четири обиколки след това Хамилтън изпревари Ботас по нареждане от щаба и застана зад Фетел, като разликата между двата беше 6.4 секунди.

В 31-ата Ботас смени гумите с меки и се свлече до шестото място между Перес и Маса. В 34-ата обиколка Фетел също направи смяна и излезе трети, на малко под 17 секунди зад Хамилтън. Райконен беше втори, но бързо го изпревари. Ботас изпревари Рикардо в 37-ата и стана четвърти.

Хамилтън изтърпя наказанието си в последното влизане в бокса и след излизането застана зад втория Ботас. Осем обиколки преди края го изпревари и беше окуражен по радио уредбата, че може да спечели състезанието. До края Фетел контролираше, като изпревари последните Палмър и Алансо, който две обиколки преди края влезе в бокса заради проблеми с двигателя.

Дневник